ثبت شرکت دانش بنیان | راهنما ثبت شرکت دانش بنیان در ایران

ثبت شرکت دانش بنیان | راهنما ثبت شرکت دانش بنیان در ایران

کشور ایران سابقه زیادی در تولید علم و دانش دارد. توسعه و تولید علم و دانش و بومی سازی آن یکی از مهمترین زمینه های مورد توجه دولت در سال های اخیر بوده و به این منظور حمایت های زیادی از کارآفرینی و ارتقای جایگاه علمی ایران شده است. یکی از اقدامات دولت در این زمینه، حمایت های دانش بنیان از ایده ها و طرح های جدید و علمی در راستای پیشرفت کشور می باشد.

دیگر نوشته های مربوط به ثبت برند نوشته شده در 11 مرداد 1399

امروزه شرکت های دانش بنیان از محبوبیت خاصی برخوردار بوده و متقاضیان زیادی را به خود جذب کرده است. شاید یکی از دلایل جذابیت این شرکت ها، تسهیلات و حمایت هایی است که از این شرکت ها می شود. شرکت ها دانش بنیان زمینه ساز پیشرفت و ترقی یک کشور می شوند و اهداف آن ها، اهدافی بنیادی در مسیر نوآوری و ابتکار است. در این مقاله قصد داریم به معرفی شرکت های دانش بنیان، نحوه ثبت آن ها، شرایط و مدارک مورد نیاز، ساز و کار شرکت ها، مزایا و تسهیلات آن ها و دیگر موارد مرتبط بپردازیم.

شرکت دانش بنیان به چه شرکت هایی گفته می شود؟

شرکت های دانش بنیان، همان طور که از نام آن پیداست، به شرکت هایی اطلاق می شود که پایه و اساس آن ها علم و تحقیق، ایجاد نوآوری و کار آفرینی است. در واقع ساز و کار این شرکت ها، انجام پژوهش های علمی و کسب نتایج جدید و نوآوری، به مرحله اجرا گذاشتن نتایج، ایجاد اختراعات و به کار گیری و تجاری سازی آن ها است. به بیانی دیگر این شرکت ها به منظور توسعه علم و دانش، به کار گیری و تجاری سازی یافته های علمی و اختراعات تشکیل می شوند. بنابراین ارائه ایده ها و طرح های جدید و تجاری سازی آن ها، اصلی ترین دلیل تشکیل شرکت های دانش بنیان است. 

در قانون حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان، این شرکت ها این گونه تعریف می شوند: "شرکت ها یا موسسات دانش بنیان، به شرکت یا موسسه خصوصی یا تعاونی گفته می شود که به منظور تولید علم و ثروت، توسعه اقتصاد بر پایه دانش، حرکت در جهت تحقق اهداف علمی و اقتصادی(شامل گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری) و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه(شامل طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه فناوری های برتر و با ارزش افزوده فراوان و مخصوصا در طراحی نرم افزار های مربوطه  فعالیت می کند"

هدف این شرکت ها توسعه اقتصاد کشور بر مبنای دانش بومی، ارتقاء سطح علمی، ثروت آفرینی و عملی کردن دستاورد های علمی از طریق توسعه و بهبود بخش های کشاورزی، خدمات، صنعت، تولید و کارآفرینی بر اساس نوآوری های جدید علمی می باشد. به همین منظور اعضای این شرکت ها یا موسسین آن باید افراد دارای سطح تحصیلات بالا و فرهیختگان علمی و دانشگاهی باشند.

روند ثبت شرکت های دانش بنیان در ایران مانند بقیه شرکت ها می باشد. پس از ثبت شرکت، درخواستی مبنی بر دانش بنیان شدن به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری فرستاده می شود و پس از بررسی کارشناسان مربوطه، در صورتی که شرکت واجد شرایط باشد، مورد حمایت دانش بنیان قرار خواهد گرفت.

در ادامه به بررسی بیشتر این شرکت ها خواهیم پرداخت.

چگونه شرکت دانش بنیان شویم؟

برای تبدیل یک شرکت به شرکت دانش بنیان، شرکت متقاضی باید واجد شرایط و شاخص های مورد نظر باشد. به طور کلی یک شرکت برای اینکه بتواند مورد حمایت های دانش بنیان قرار بگیرد، باید طرحی را ارائه کند که به موجب آن طرح، ایده ای را به مرحله اجرا درآورد و آن ایده به توسعه و ارتقاء سطح علمی و کیفی محصولات و خدمات ارائه شده و همچنین ایجاد نوآوری در نمونه های صنعتی و تولیدی کمک کند، توانمندی و کیفیت را بهبود ببخشد، بستر های تولید و گسترش طرح های قوی و با پتانسیل بالا را ایجاد نماید، به تحقیق، بهبود و توسعه شرکت ها کمک کند، نمونه های با کیفیت و قادر به رقابت با نمونه های خارجی تولید نماید، فناوری های جدید ایجاد نماید، طرح های صنعتی به بخش صنعت معرفی کند، سطح تکنولوژی را بالا ببرد، به تجاری سازی طرح ها کمک کند، باعث حمایت و به کار گیری نخبگان شود، به اشتغال زایی کمک کند و شرایط اقتصاد و کشور را بهبود بخشد. 

چه شرکت هایی برای دانش بنیان شدن مناسب هستند؟

تمامی شرکت هایی که توسط سازمان ثبت اسناد کشور به ثبت می رسند، می توانند درخواست دانش بنیان شدن خود را به معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری ارائه دهند و پس از بررسی درخواست، در صورتی که شرکت مورد نظر واجد شرایط باشد، می تواند از حمایت های دانش بنیان بهره ببرد.

فرآیند ثبت شرکت های دانش بنیان در ایران از ثبت شرکت یا موسسه حقوقی خصوصی یا تعاونی آغاز می شود. برای ثبت موسسه یا شرکت می توانید با کارشناسان ما در موسسه ثبت ملل گفت و گو نمایید. 

هیچ تفاوتی بین شرکت ها در زمان ثبت وجود ندارد اما به طور کلی برای ثبت شرکت های دانش بنیان در ایران، شرکت های سهامی خاص و شرکت های با مسئولیت محدود بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند.

شاخص های مورد نیاز شرکت های دانش بنیان

به طور کلی شرکت ها باید دارای شاخص های مورد نظر برای دانش بنیان شدن باشند. شاخص های دانش بنیان شدن شامل شاخص های عمومی(کلی) و شاخص های خصوصی می شوند. تمامی شرکت ها می بایست واجد شاخص های عمومی باشند. 

 حداقل دو سوم موسسین شرکت باید دو مورد از شاخص های کلی زیر را داشته باشند:

1- حداقل دارای مدرک لیسانس باشند

2- حداقل  به مدت سه سال دارای سابقه مدیریت و یا فعالیت علمی باشند

3- یک اختراع  ثبت شده در داخل کشور و یا در سطح بین المللی داشته باشند

4- نیمی از درآمد های شرکت در سال مالی گذشته از طریق دستاورد های علمی و پژوهشی باشند

5- حداقل به مدت 6 ماه برای 3 نفر از کارمندان تمام وقت شرکت، سابقه بیمه رد شده باشند

شرکت ها باید حداقل یکی از شاخص های خصوصی زیر را داشته باشند:

1- تولید کننده کالا های در حوزه دانش بنیانی باشند

2- تولیدات شرکت باید دانش بنیان باشد و آن را در قالب کالای جدید عرضه کرده باشد و دانش آن باید توسط خود شرکت به دست آمده باشد یعنی از طریق تحقیق و پژوهش های علمی و حاصل نتایج بدست آمده باشد

در صورتی که شرکتی دارای شرایط فوق باشد، می تواند برای دانش بنیان شدن اقدام نماید. 

ویژگی کالا ها و خدمات دانش بنیان

کالا ها و خدمات شرکت باید دارای شروط محصولات دانش بنیان باشند. شروط دانش بنیان در سه سطح فناوری، مرحله تولید و طراحی مبتنی بر تحقیق و توسعه اعمال می شود و کالا ها و خدمات را ارزیابی و بررسی می کند. در اینجا نگاهی به هر سطح و ویژگی های آن خواهیم داشت.

1- سطح فناوری: دانش فنی نمونه آزمایشگاهی یا فرآیند تولید محصول به دلیل پیچیدگی محصول باید دارای ویژگی های زیر باشد:

• به سختی قابل کپی برداری باشد

• نیازمند تحقیق و توسعه قابل توجهی باشد

• منجر به ایجاد خواص و یا کارکرد های پیچیده ای در محصول شده باشد

2- مرحله تولید: کالا ها باید یا در مرحله تولید و یا حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی ساخته شده باشند- خدمات باید دارای اسناد فروش باشند

3- طراحی مبتنی بر تحقیق و توسعه: انجام طراحی قابل توجه در محصول و یا فرآیند های تولید یا تجهیزات تولید محصول، مبنی بر یکی از موارد زیر باشد:

• مبتنی بر تحقیق و توسعه و بر اساس ایده و طراحی داخلی باشد

• مبتنی بر تحقیق و توسعه با استفاده از روش مهندسی معکوس باشد

• ابتدا انتقال فناوری از طریق خرید تجهیزات، لیسانس و... و سپس انجام تحقیق و توسعه و ایجاد تغییر اساسی اعمال شود


شرایط شرکت های دانش بنیان

برای ثبت شرکت های دانش بنیان در ایران، این شرکت ها بر اساس اظهارنامه مالیاتی سه سال گذشته و درآمد عملیاتی خود به 2 دسته کلی شرکت های تولیدی و شرکت های نوپا تقسیم بندی می شوند. هر یک از این دو دسته فوق، خود نیز به دو شاخه تقسیم بندی می شوند که در زیر به اختصار توضیح داده شدند.

شرکت های نوپا: این شرکت ها فاقد اظهار نامه مالیاتی سال مالی گذشته هستند و یا بدون درآمد عملیاتی در آن می باشند و شامل شرکت های نوپا نوع 1 و نوع 2 می شوند(درآمد عملیاتی، درآمد ناشی از فروش کالا یا خدمات شرکت ها که در ردیف های فروش خاص درآمد ناخالص پیمانکاری/ارائه خدمات و سایر درآمد های عملیاتی در صورت سود و زیان در اظهار نامه مالیاتی شرکت ها درج می شود).

شرکت های نوپای نوع 1: در صورتی که شرکت "کالا ها یا خدمات و یا فرآیند تولید" مندرج در فهرست "کالا ها و خدمات دانش بنیان سطح 1" را حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی و مشروط به دارا بودن همه معیار های ماده 1(ویژگی کالا ها)، ساخته و ارائه نمایند.

شرکت های نوپای نوع 2: در صورتی که "کالا ها یا خدمات و یا فرآیند های تولید" مندرج در فهرست "کالا ها و خدمات دانش بنیان سطح 2" را حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی و مشروط به دارا بودن همه معیار های ماده 1، ساخته و ارائه نمایند.

شرکت های تولیدی: این شرکت ها دارای درآمد عملیاتی در اظهار نامه مالیاتی سال مالی گذشته هستند و همچنین در حوزه فناوری های برتر فعال می باشند. شرکت های تولیدی شامل شرکت های تولیدی نوع 1 و شرکت های تولیدی نوع 2 هستند.

شرکت های تولیدی نوع 1: حداقل 25 درصد از درآمد سال مالی گذشته شرکت در اظهار نامه مالیاتی، از فروش کالا و یا خدمات مندرج در فهرست "کالا ها و خدمات دانش بنیان سطح 1" و حائز همه معیار های ماده 1، باشد.

شرکت های تولیدی نوع2: این شرکت ها خود به دو زیر شاخه تقسیم می شوند. دارا بودن یکی از دو مورد زیر کفایت می کند:

- شرکت "کالا ها یا خدمات و یا فرآیند تولید" یا تجهیزات تولید مندرج در فهرست کالا ها و خدمات دانش بنیان سطح 1 یا سطح 2 را حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی و مشروط به دارا بودن همه معیار های ماده 1، ساخته و ارائه نماید. 

- شرکت مجری حداقل یک پروژه مهندسی، پیمانکاری و سوخت(EPC) باشد، مشروط به اینکه حداقل 10 درصد از قیمت قرارداد های پروژه ناشی از بخش های حائز همه معیار های ماده 1 باشد.


مراحل ثبت شرکت های دانش بنیان در ایران

پس از ثبت شرکت و یا موسسه حقوقی توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، در صورتی که شاخص های موجود در آیین نامه تشخیص صلاحیت شرکت ها و موسسات دانش بنیان را داشته باشید، می توانید درخواست خود برای دانش بنیان شدن را از طریق آدرس www.daneshbonyan.ir ثبت نمایید. پس از ثبت نام در سامانه، درخواست شما توسط دبیرخانه کارگروه ارزیابی شرکت های دانش بنیان بررسی می شود. اگر شرکت صلاحیت اولیه مورد نیاز را داشته باشد، به بخش کارگزاران ارزیابی شرکت های دانش بنیان ارجاع داده می شود و در صورتی که دارای شاخص های موجود در آیین نامه باشد، به کارگروه ارزیابی شرکت ها و سپس به صندوق نوآوری و شکوفایی و معرفی می شود. شرکت باید در این مرحله طرح خود را ارائه نماید و با توجه به آیین نامه ها و اساسنامه مربوطه، از تسهیلات و حمایت های صندوق بهره مند می گردد.

هنگام ثبت نام در سامانه دانش بنیان باید مدارک خواسته شده را ارائه نمایید. مدارک مورد نیاز به شرح ذیر می باشند:

- رزومه مشخصی از شرکت

- آخرین اظهار نامه مالیاتی مربوط به شرکت که برای سازمان مالیاتی کشور ارسال شده است

- لیست بیمه شرکت و وضعیت حقوق و دستمزد و مزایای کارکنان شرکت

پروسه بررسی شرکت های دانش بنیان حدود 1 تا 2 ماه طول می کشد. در طی این مدت، تمامی اطلاعات کارکنان، مدیران و سهامداران شرکت بررسی می شود تا مجوز دانش بنیان صادر گردد. 


حمایت های دانش بنیان

پس از اینکه صلاحیت یک شرکت مبنی بر دانش بنیان بودن تایید شد، شرکت مشمول حمایت های دانش بنیان خواهد شد. این حمایت ها شامل ایجاد تسهیلات و ارائه امتیاز به شرکت متقاضی و در جهت گسترش و توسعه طرح های جدید و کارآفرینی می باشند. شرکت های دانش بنیان به مدت 15 سال از این حمایت ها برخوردار خواهند شد و از تسهیلات صندوق استفاده می کنند. این تسهیلات در همه بخش های مورد نیاز برای رشد شرکت وجود خواهند داشت و تسهیل کننده مسیر کارآفرینی برای شرکت هستند. حمایت های ذیل قانون حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات شامل موارد زیر می شود:

  1. تسهیلات مالی صندوق نوآوری شکوفایی
  2. معافیت های گمرکی
  3. معافیت های مالیاتی
  4. دریافت جواز تاسیس پروانه بهره برداری
  5. حمایت از ساخت داخل کالا های دانش بنیان
  6. بیمه تامین اجتماعی قرارداد ها

علاوه بر موارد فوق، برنامه جامع توسعه کسب و کار دانش بنیان و همچنین حمایت سایر دستگاه ها از شرکت های دانش بنیان زمینه ساز ترقی و پیشرفت شرکت ها خواهد بود. 

برنامه توسعه کسب و کار دانش بنیان موارد تسهیلاتی زیر را در بر می گیرد:

• حمایت از صادرات و تبادل فناوری

• ارائه مشاوره کسب و کار(مالیاتی، بیمه و...)

• استفاده از خدمات شبکه مشاوران کسب و کار

• خدمات تجاری سازی

• حمایت از ثبت پتنت

• تخفیف 50 درصدی خدمات آزمایشگاهی

• نشست های پرسش و پاسخ

• ثبت علامت تجاری

• مشاوره توسعه فنی محصول

• اخذ استاندارد ها و مجوز های بین المللی

در راستای حمایت از کسب و کار های نوپا و کارآفرینی در کشور، دستگاه های دیگر نیز تسهیلات و شرایطی را برای کمک هر چه بیشتر به کسب و کار های جدید ارائه نمودند که شرکت های دانش بنیان بدون داشتن دغدغه حمایت، به فکر توسعه کسب و کار و ایجاد دانش بومی در جهت پیشرفت کشور و کمک به اقتصاد کشور باشند. 

حمایت سایر دستگاه ها نیز شامل موارد زیر می باشد:

• تسهیلات سربازی افراد فعال در شرکت های دانش بنیان

• استقرار در کاربری مسکونی شهر تهران

• امتیاز ارتقای مرتبه اعضای هیئت علمی

• واگذاری اراضی شهرک های صنعتی

• استفاده از بودجه پژوهشی دستگاه های اجرایی

• فن بازار ملی ایران

• امتیاز اضافه پخش تشویقی آگهی های صدا و سیما

• حمایت از ترویج شرکت در رسانه ها

• حمایت از ورود شرکت ها به بورس

• بسته حمایتی از شرکت های دانش بنیان حوزه سلامت

• تامین نیروی انسانی کارآمد

• برنامه حمایت از ساخت ماشین آلات

• بیمه های بازرگانی(بیمه ایران)

• تخفیف 4 درصد واحد تسهیلات صندوق توسعه ملی

• بسته حمایت از توسعه اشتغال پایدار

• فرآیند اخذ گواهی کاربری نهایی اقلام با کاربری دوگانه


لینک کوتاه مطلب:

لینک شبکه های اجتماعی:

1- ویرگول 

موسسه ثبت ملل

ثبت ملل
مشاوره تلفنی با مشاورین
021-45403