برای انتخاب نام یک برند تجاری چه نکاتی حائز اهمیت است؟

نام گذاری برند

برند واژه‌ای است که تا به حال چندین بار شنیده اید اما شاید ندانید که معنی و مفهوم برند چیست؟ بعد از ثبت شرکت با توجه به تخصص و کسب وکار شرکت خود به احتمال نیازمند ثبت برند خود می‌باشید که در این مقاله قصد داریم شما را با مفاهیم برند و روش ثبت آن آشنا کنیم و اهیت آن‌ را به شما توضیح دهیم، پس با ما همراه باشید.

برای انتخاب نام یک برند تجاری چه نکاتی حائز اهمیت است؟

برند واژه‌ای است که تا به حال چندین بار شنیده اید اما شاید ندانید که معنی و مفهوم برند چیست؟ بعد از ثبت شرکت با توجه به تخصص و کسب وکار شرکت خود به احتمال نیازمند ثبت برند خود می‌باشید که در این مقاله قصد داریم شما را با مفاهیم برند و روش ثبت آن آشنا کنیم و اهیت آن‌ را به شما توضیح دهیم، پس با ما همراه باشید.

برند چیست؟

برند عبارت است از یک نماد، طرح، نام، عبارت‌ یا ترکیبی از آن‌ها که با هدف خدمات و فروش محصولات در دنیای امروزه‌‌ کاربرد دارد. یکی از مهم ترین ارکان برای خدمات و کسب وکار می‌باشد. مهم ترین برند در تجارت، برند شرکتی است به همین دلیل اهمیت آن به این دلیل است که  ممکن است ما برای محصولات اسم شرکت یا تولید کننده را بگذاریم.
وقتی یک شرکت محصولات متعددی داشته باشد از این برند استفاده می‌شود و با شناسایی مناسب ذائقه مشتریان بازار خود را گسترش می‌دهند و محصولات متنوع خودشان را هر چه بهتر و بیشتر برای مشتریان جذاب می‌کند.برند همان نشانه یا آرم گرافیکی شرکت‌ها برای معرفی محصولاتشان است و در واقع نمادی است که با هدف فروش کالاها یا ارائه خدمات مورد استفاده قرار می‌گیرد به تعبیری دیگر، برند به خریدار کمک می‌کند فقط با یک نگاه کوتاه بر روی کالا اقدام به خرید نموده ،بدون آن‌که نام شرکت یا سازنده آن‌را بداند.

از مزیت ثبت برند این است که برند هر شرکت منحصر به فرد است به این معنا که دیگران حق استفاده از آرم تجاری آن‌ را برای فروش و معرفی کالاهایشان نخواهند داشت ، هم چنین ثبت برند جزء مالکیت معنوی محسوب می‌شود.

برند در کالاها

علامت برند بر روی کالاها و خدمات درج میشود و منبع و کیفیت آن‌ها را نشان می‌دهد.به عبارت دیگر، مشتری با دیدن نشان و برند آن،کالا و خدمات یک شرکت را از کالاها و خدمات مشابه دیگر شرکت‌ها تشخیص می‌دهد.اما بر اساس ذهنیت قبلی مشتری از سابقه شرکت تولید کننده و همچنین سابقه مصرف قبلی محصولات آن شرکت و دیگر شرکت‌ها، تصویری از کیفیت آن محصول یا خدمات در ذهن وی شکل می‌گیرد که بر تصمیم نهایی او تأثیر می‌گذارد اما لزوما این تصویر ذهنی مثبت نیست.

این توضیحات به خوبی اهمیت علامت تجاری را در کسب وکارها نشان می‌دهد.اما این اهمیت کاملا در گرو وجود حقوق انحصاری استفاده از برند ثبت شده است.زیرا اگر پای انحصار در میان نباشد،هر کسی می‌تواند از برند معروفی روی محصول بی کیفیت خود استفاده کند و مشتریان را فریب دهد.

مفهوم ثبت برند

احساس نیاز به وجود انحصاری در گذر زمان باعث شکل گیری قوانین ملی و به تبع آن، موافقت نامه‌های بین المللی در حوزه ثبت برند شده است.براساس این قوانین، ثبت برند باید در هرکشوری که حمایت شامل آن می‌شود ثبت شود.برای مثال اگر قرار است محصولی که برند بر روی آن درج شده در ایران، انگلستان، فرانسه و آلمان به بازار عرضه شود و تصور بر این باشد که درآمد قابل توجهی از این کار بدست بیاید،باید از این برند حداقل در این چهار کشور حمایت کرد.به این منظور باید این علامت را در این چهار کشور به ثبت رساند.

”بنابراین صرفا ثبت برند در ایران باعث نمی‌شود که مالکیت این علامت در خارج از کشور نیز در انحصار صاحب آن در آید. چه بسا ممکن است کندی در ثبت خارجی آن، باعث شود که دیگران همان علامت را در دیگر کشورها به نام خود ثبت کرده و در همان کشورها مالک قانونی آن شوند. ”

حفاظت از برند و علامت تجاری

ایرانیان سابقه ای چهار هزار ساله در استفاده از علائم تجاری روی محصولات خود دارند ولی امروزه بسیاری از کارآفرینان کشور با اهمیت حمایت از برند و علامت تجاری و تأثیر شگرف آن بر کسب و کارشان آشنا نیستند و متاسفانه به همین خسارت سنگینی را متحمل می‌شوند.
برای مثال این که حمایت از علامت تجاری در هرکشور در گرو ثبت قبلی آن علامت در همان کشور است،درشمار ابتدایی ترین نکاتی است که بسیاری مواقع غفلت از آن خسارات فراوانی برای شرکت های ایرانی به عدم دلیل عدم ثبت برند یا علامت تجاری در پی داشته است.

یکی از تجربه های تلخ سال‌های نه چندان دور،مربوط به عدم ثبت علامت تجاری کارخانه‌ی تولید نوشابه زمزم در عربستان بود. در آن زمان نوشابه زمزم جای پپسی،کوکاکولا و سایر محصولات از این قبیل را گرفت، اما عدم آشنایی و کوتاهی مسئولین مربوطه منجر شد که کارخانه پپسی علامت تجاری زمزم را که علی‌ رغم صادرات به عربستان، در این کشور ثبت نشده بود، به اسم خود ثبت کند و بلافاصله شرکت ثبت کننده علامت تجاری از ورود محصولات کارخانه زمزم ایران به خاک عربستان جلوگیری کرده و این کارخانه را از سود،معروفیت و بسیاری نتایج مثبت دیگر صادرات به عربستان محروم کرد.

نکاتی در مورد ثبت برند و علامت تجاری

در زمان ثبت برند، کارشناسان اداره ثبت علامت تجاری، تطابق آن با شرایط ثبت را بررسی می‌کنند.طبق قانون،برند و علامت تجاری به شرطی قابل ثبت است که بتواند منع محصول یا خدماتی را که بناست به همراه آن به بازار ارائه شود از دیگر محصولات متمایز کند و موجب همراهی و فریب مشتریان نیز نشود. برای مثال علامتی که قبلا ثبت شده یا یک علامت مشهور نزدیکی و شباهت محسوسی داشته باشد و قرارباشد روی محصولاتی هم خانواده و مشابه به کاررود ،به دلیل مغایرت باید قانون ثبت باید از ثبت آن جلوگیری شود و لذا مسئولین مربوطه حتما با ثبت آن مخالفت خواهند نمود.

معمولا در بازار از نشان محصولات و خدمات با عبارات مختلف یاد می‌شود که از آن جمله می‌توان به لوگو و برند اشاره کرد. باید توجه داشت که طبق قانون، هرگونه علامت قابل رویت (اعم از شکل،لوگو،نام و....) در چارچوب تعریف حقوقی علامت تجاری قرار می‌گیرند و ثبت آن به منزله به دست آوردن سند مالکیت است.این سند به خودی خود ارزش تجاری علامت را ضمانت نخواهد کرد و ارزش ثبت ندارد و حتی اگر هزینه طراحی و ثبت آن‌ها در نطر گرفته شوند می‌توان ارزش آن‌ را منفی دانست.
 بعد از مالکیت این دارایی فکری، نوبت به کارآفرینان و صاحبان کسب و کار می‌رسد که با تداوم عرضه محصولات کیفی، نوآوری مستمر و بهره‌گیری هوشمندانه از علم بازاریابی، بتوانند آن علامت ناشناخته اولیه را به علامتی با ارزش و تأثیرگذار بر فرآیند خرید تبدیل کنند.به چینن علائمی اصطلاحاً "برند" می‌گویند.

مزایای ثبت برند

1-    قانونی بودن برند ثبت شده و جلوگیری و محافظت در مقابل سوء استفاده از سودجویان  

2-    دارای سند مالکیت و شهرت بودن برای ارائه خدمات ،محصولات مطابق با تخصص و فعالیت شرکت مربوطه

3-    متمایز بودن کالاها و محصولات کشورها از یکدیگر

4-    امکان نقل و انتقال برند ثبت شده

5-    ارائه تسهیلاتی بانکی نظیر گرفتن وام در صورت ثبت برند

6-     امکان اعطای نمایندگی برند

7-    سهولت استفاده از برند تجاری توسط اشخاص ثالث

مدارک مورد نیاز برای ثبت برند

از موارد مهم در ثبت برند ارائه مدارک معتبر می‌باشد که به دودسته شخصی و حقوقی تقسیم می‌شود که در ادامه با یکدیگر مورد بررسی قرار می‌دهیم.

 مدارک مورد نیاز برای ثبت برند اشخاص حقوقی:

·         کپی شناسنامه مدیر عامل و هیئت مدیره

·        کپی کارت ملی مدیرعامل و هیئت مدیره

·        ارائه کپی روزنامه رسمی و آخرین تغییرات شرکت

·          دو نسخه اساسنامه شرکت

·        دو نسخه تقاضانامه شرکت

·        کارت بازرگانی به شرط آن‌که از حروف لاتین استفاده شده باشد.

مدارک مورد نیاز برای ثبت برند اشخاص حقیقی:

·        کپی شناسنامه

·        کپی کارت ملی

·        کپی کارت بازرگانی

·        کپی مجوز فعالیت

 

کلام آخر

باتوجه به آن‌که برند با هدف فروش کالا و ارائه خدمات مورد استفاده قرار می‌گیرد لذا ثبت آن از اهمیت بالایی برخورداراست.درنتیجه بدون ثبت نمی‌توان‌ وارد بازار رقابت در زمینه سود، صادرات و... شد، لذا توصیه ما به شما این است که قبل از ورود به دنیای تجارت حتما محصول یا کالای خود را ثبت کنید و با خیالی آسوده ثبت برند خود را به کارشناسان ما در موسسه ثبتی ملل بسپارید.

"موسسه ثبتی ملل تخصصی ترین مرکز ثبت برند،ثبت شرکت و خدمات حقوقی در ایران"

 

موسسه ثبت ملل

ثبت ملل
مشاوره تلفنی با مشاورین
021-45403