شرکت چیست و برای ثبت شرکت باید از کجا شروع کرد؟

ثبت شرکت فوری و ارزان، طبق جدیدترین قوانین اداره ثبت در سال 1401 با مشاوره مدارک و مراحل کاملا رایگان
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که قصد ثبت شرکت تجاری داشته باشید ولی همواره این سوال در ذهنتان شکل بگیرد که آیا من شرایط لازم برای ثبت شرکت را دارم؟ و یا برای ثبت شرکت چه اقداماتی باید انجام شود؟ چه هزینه هایی به همراه دارد؟ و حتی اینکه آیا کسب و کار من نیاز به ثبت شرکت دارد یا خیر. با ما باشید تا به جواب این سوالات خود برسید.
بیشتر با مفهوم شرکت آشنا شویم
شرکت همانطور که از نامش مشخص است به اجماع دو یا چند شخص حقیقی یا حقوقی به منظور اجرای اهداف تجاری و کسب سود پس از کسر هزینههای صورت گرفته میگویند. شرکتهایی که هدف آنها تجارت و یا اعمال تجاری نیست، شرکتهای حقوقی یا مدنی نامیده میشوند. بنابراین اگر بخواهید فعالیت تجاری و یا غیر تجاری منظمی را آغاز کنید بهتر است از طریق ثبت شرکت شروع کنید. زیرا از مزایای بسیاری همچون موارد زیر بهره مند خواهید شد:
- فعالیت را نظم بخشیده و به آن سامان دهی داده می شود
- فعالیت آن ها بصورت قانونی انجام می شود
- افراد، نهادها و دولت اطمینان و اعتماد بیشتری را به دست می آورند
- حضور داشتن در مزایدات و مناقصات سایر شرکت ها
- امکان دریافت نمایندگی
- امکان استفاده از وام و تسهیلات بانکی
- ایجاد سابقه برای شرکت
برای ثبت شرکت از کجا شروع کنیم!؟
ثبت شرکت همانند دیگر کارهای اداری دارای روندی مرحلهای و بر اساس اصول و قواعد خاصی است. با پیشرفت تکنولوژی باعث شده روند ثبت شرکت خیلی سرعت پیدا کند. برای مثال در گذشته شما مجبور بودید برای ثبت شرکت به سازمان ثبت شرکتهای استان خود مراجعه کنید ولی هماکنون شرایطی پدید آمده شما میتوانید با ورود به سامانه ثبت شرکت ها مراحل ثبت شرکت را انجام دهید هرچند راه حلی ساده تر مقابل پای شماست، آن هم تماس با موسسه حقوقی ثبت شرکت ملل که در کمترین زمان شرکت شما را به ثبت میرسانند.
پیشنهاد مطالعه: راهنمای گام به گام ثبت شرکت در ایران
انواع شرکت ها
شرکت ها به طور کلی به 2 نوع تجاری و مدنی تقسیم می شوند.
هم اکنون در کشور ما قانون معینی مبنی بر تعریف شرکت تجاری وجود ندارد پس
ناچاریم به تعریف قانون مدنی از شرکت اکتفا کنیم، ولی با تمام این تفاسیر قانون
مدنی بسیار کلی است ولی با رعایت اصول و مقررات مربوط به شرکت های تجاری میتوان
اینطور گفت که شرکت تجاری سازمانی است که بین دو یا چند شخص حقیقی یا حقوقی تشکیل
میشود که در آن هریک سهمی اعم از جنس،کار یا به صورت نقدی در بین کار میگذارند
تا انجام به عملیات تجاری گرفته و منافع و زیان حاصله را مابین خود تقسیم کنند.
بنابرین بر اساس قواعد و مشخصههای شرکتهای تجاری که گفته شد، و براساس قانون
تجارت ایران شرکتهای تجاری به هفت مدل کاری که پایین تر گفته خواهد شد تقسیم میشوند.
چند نوع شرکت تجاری وجود دارد ؟
- شرکت های سهامی
- شرکت تضامنی
- شرکت با مسئولیتمحدود
- شرکت مختلط غیرسهامی
- شرکت مختلط سهامی
- شرکت نسبی
- شرکت تعاونی تولید و مصرف
همچنین به طور خلاصه می توانید مشخصات و وجه افتراق انواع شرکت ها را در جدول زیر مشاهده کنید:
|
پیشنهاد مطالعه: راهنمای گام به گام ثبت شرکت در ایران
شرکت های مدنی
همانطور که اشاره شد در قانون تجارت ایران تعریف مشخصی برای شرکت تجاری دیده نمی شود ولی این مسئله در مورد شرکتهای مدنی صادق نیست و قانون مدنی شرکت را تعریف کرده است در این تعریف اینطور بیان شده که شرکت به دو معنای خاص و عام به کار رفته است.
"در معنای عام، شرکت به معنای عقدی است که طرفین سرمایه یا کار خود را برای رسیدن به سودی خاص جمع میکنند ولی در معنای خاص اینطور بیان شده است که شرکت بیانگر هرگونه مالکیت مشاعی بر هر مالی است، به همین منظور گستردگی بیشتر از تعریف شرکتهای تجاری موجود است."
ضمناء شرکت های مدنی میتوانند اختیاری یا قهری باشد (شرکت قهری بر توافق شرکا استوار نیست برعکس شرکت های مدنی اختیاری ) بنابرین هدف از تاسیس شرکت های مدنی تجارت و انجام اعمال تجاری نیست.
از دیگر تفاوتهای شرکتهای مدنی با شرکتهای تجاری مسائل مربوط به مالیات اینگونه شرکت ها می باشد.
مهمترین مزایا
و ضرورت های ثبت شرکت
زمانی که شما نسبت به ثبت شرکت اقدام می کنید، انجام این کار باعث خواهد شد تا کلیه فعالیت های شرکت از جمله فعالیتهای اجرایی، حقوقی و مالی جنبه قانونی پیدا کند و قابل پیگیری باشند. همچنین شما با ثبت شرکت این امکان را خواهید داشت تا کد کارگاهی دریافت کرده و تمامی پرسنل و کارمندان خود را تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار دهید. زمانی که شرکت شما به ثبت می رسد مشتریان اعتماد بالاتری نسبت به برند شما پیدا می کنند و برای انجام فعالیتهای مختلف از جمله فعالیت های آنلاین مشتری به راحتی به شما اعتماد کرده و محصولات و یا خدمات شما را خریداری می نماید. زمانی که یک شرکت به ثبت می رسد این امکان را خواهد داشت تا به خوبی رشد و پیشرفت نماید و در سطح ملی و همچنین سطح بین المللی مشهور شود.
عدم ثبت شرکت چه مشکلاتی ایجاد میکند؟
در صورتی که فرایند ثبت شرکت انجام نشود میتواند خطرات و مشکلات فراوانی را برای صاحبان و سهام داران به همراه داشته باشد که در ادامه به برخی از آنها خواهیم پرداخت.
- هنگامی که شما مجموعه خود را ثبت نکنید فعالیتهای انجام شده نمی تواند در چهارچوب قانون صورت بگیرد و وجه قانونی نخواهد داشت. به همین سبب بسیاری از شرکت های همکار و حتی مشتریان نمی توانند با اطمینان خاطر همکاری خود را با مجموعه مذکور ادامه دهند.
- شرکتهای ثبت نشده بر اساس قانون امکان حضور در مجامع رسمی و مشارکت در مناقصهها و مزایدهها را نخواهند داشت. این موضوع می تواند منافع مالی و اجتماعی آن ها را به خطر بیندازد.
- عدم ثبت شرکت می تواند مشکلاتی نظیر عدم امکان استفاده از امتیازات قانونی اشخاص حقوقی را به همراه داشته باشد. به عنوان مثال برخی از معافیت های مالیاتی و قانونی و یا برخی امتیازات اقتصادی که برای پیشرفت و توسعه آن ها در نظر گرفته شده است نمیتواند برای پیشرفت این گونه مجموعه ها مورد استفاده قرار گیرد.
- عدم ثبت و پذیرش مسئولیتها و تعهدات از جانب شرکا از دیگر مواردی است که میتواند برای شرکتهای ثبت نشده مشکلات فراوانی ایجاد کند. هنگامی که شما مجموعهای را ثبت می کنید کلیه مسئولیتها، درصد سهم و مشارکت اعضا و تعهدات قانونی آن ها را به ثبت میرسانید و به این ترتیب در صورتی که در خصوص هر یک از موارد فوق تخطی از قانون صورت پذیرد امکان پیگیری آن در مجامع قانونی برای سایر اعضا فراهم است.
- در صورتی که شرکت خود را ثبت نکنید نمیتوانید آن را قالب اعطا نمایندگی و یا حتی جذب نمایندگی برندهای بزرگ توسعه دهید. دریافت نمایندگی از مجموعههای داخلی و خارجی مستلزم ثبت شرکت و رسمیت بخشیدن به فعالیتهایی است که از سوی شما انجام می شود.
حال که با انواع شرکت ها و مزایای ثبت شرکت آشنا شده اید وقت آن است که تصمیم بگیرید قصد تاسیس چه شرکتی را دارید.
ثبت شرکت مسئولیت محدود یا شرکت سهامی خاص؟
تفاوتی که میان شرکت های مسئولیت محدود و سهامی به طور خلاصه به سه بخش اصلی تقسیم می شوند که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
- اولین تفاوت مهم میان شرکتهای مسئولیت محدود و سهامی خاص در نوع اعطای سرمایه است به طوری که در شرکتهای مسئولیت محدود همه سرمایه به مدیرعامل تسلیم میشود و مدیرعامل اقرار به دریافت آن مینماید اما در شرکتهای سهامی خاص حداقل 35% از مبلغ سرمایه نزد بانک سپردهگذاری میشود و پس از دریافت گواهی از بانک به اداره ثبت شرکتها اراثه میشود، مابقی سهامی در دسترس در تعهد شرکاء خواهد ماند.
- یکی دیگر از تفاوتهای شرکت مسئولیت محدود با سهامی خاص در این است که در شرکت مسئولیت محدود الزامی بر انتخاب بازرس وجود ندارد و کاملا اختیاریست اما در شرکتهای سهامی خاص انتخاب دو نفر به عنوان بازرس اصل و بازرس علی البدل اجباریست.
- سومین تفاوتی که میان شرکت مسئولیت محدود و سهامی خاص وجود دارد ملزم بودن انتخاب روزنامه کثیر الانتشار درج آگهی دعوت شرکت در سهامی خاص است ولی در شرکت مسئولیت محدود همچین الزامی وجود ندارد.
صفر تا صد مراحل ثبت شرکت در 7 مرحله
ما سعی کردیم به زبان ساده نحوه طی کردن کلیه مراحل ثبت شرکت را در 7 گام به شما آموزش دهیم. از این رو پیشنهاد میکنیم این مراحل ساده و در عین حال بسیار مهم را به دقت و با حوصله مطالعه کنید.
مرحله اول – انتخاب نوع شرکت
در نخستین قدم برای ثبت شرکت بایستی ارزیابی های اولیه را برای انتخاب بهترین نوع شرکت برای کسب و کارمان را انجام دهیم. در این مرحله همچنین با توجه به نوع انتخابی شرکت، شرکاء و اعضای شرکت را نیز باید مشخص کنیم.
در واقع اگر شرکتی نیاز داشته باشیم که در مناقصات شرکت کند بایستی نوع سهامی خاص را انتخاب کنیم، در این حالت به 3 نفر اعضا و 2 نفر بازرس نیاز داریم. اما اگر تعداد افراد ما 2 نفر باشن باید به عنوان مثال شرکت با مسئولیت محدود را انتخاب کنیم.
از این رو اولین مرحله برای ثبت شرکت از حساسیت بالایی برخوردار است. چون یک انتخاب خوب آینده ایی روشن برای کسب و کار ما ایجاد می کند. پیشنهاد میکنیم در اولین قدم خود حتما با کارشناسان حقوقی ما مشورت کنید تا بهترین انتخاب را داشته باشید.
مرحله دوم – انتخاب نام شرکت
در قدم دوم پس از انتخاب نوع شرکت، بایستی برای شرکت خود یک نام انتخاب کنیم، انتخاب نام شرکت نیز قلق های خاص خودش را دارد. این نام بایستی با توجه به شرایط و قوانین مورد نظر اداره ثبت شرکتها حداقل 3 سیلاب داشته و ریشه فارسی داشته باشد تا در نهایت توسط این نهاد تایید شود.
به این نکته نیز توجه کنید که نام شرکت مبحثی کاملا جداگانه نسبت به برند و نام تجاری داری دارد. برخی به اشتباه نام شرکت را بر محصولات و خدمات خود می گذارند در حالی که این نام حمایت معنوی از برند شما ندارد و باید برای حفظ حقوقی کپی رایت نام تجاری خود برای ثبت برند اقدام کنید که در صفحه ایی جداگانه توضیحات کاملی در این خصوص داده ایم.
مرحله سوم – مشخصات و موضوع فعالیت شرکت
در مرحله سوم بایستی کلیه جزئیات شرکت از جمله آدرس، انتخاب سمت اعضای شرکت و همچنین مهمترین بخش آن موضوع فعالیت شرکت تعیین شود. در خصوص موضوع فعالیت باید حتما با یک کارشناس حقوقی مشورت کنید تا بتوانید بهترین و کامل ترین موضوع را برای شرکت انتخاب کنید.
موضوع فعالیت شرکت محدود مجاز برای انجام فعالیت های شرکت را مشخص می کند. از این رو برای اینکه در آینده بتوانید در تمامی بخش هایی که شرکت تان پتانسیل دارد فعالیت و رشد کنید بهتر است در ابتدا این موضوعات را در اساسنامه شرکت بیاورید.
هرچند در صورتی که قبلا شرکتی داشته اید و موضوع فعالیت آن محدود بوده است می توانید با انجام تغییرات الحاق به موضوع بزنید.
مرحله چهارم – ثبت در سامانه آنلاین ثبت شرکتها
در این گام بعد از مشخص شدن تمامی موارد و جزئیات شرکت، با داشتن مدارک مورد نیاز از جمله تصویر شناسنامه و کارت ملی اعضای شرکت، اقدام به ثبت اطلاعات در سامانه ثبت شرکتها می کنیم. با درج اطلاعات در این سامانه و انتخاب نام منتظر تایید کارشناسان اداره ثبت می مانیم.
پس از تایید و گذشتن از مرحله انتخاب نام شرکت، مشخصات اوراق اصلی شرکت در گام بعدی توضیح داده ایم را درج می کنیم و آگهی پیش نویس ثبتی را دریافت می کنیم.
مرحله پنجم – تنظیم اوراق شرکت
در گام پنجم تمامی موارد فوق را باید در اوراق اصلی شرکت که شامل اساسنامه، شرکتنامه و اظهارنامه هستند تهیه و تنظیم شود. این اوراق باید طبق اصول و قواعد مورد تایید اداره ثبت شرکت ها تنظیم شده و تغییرات غیر استاندارد بدون مشورت با کارشناس حقوق می تواند باعث مردود شدن روند ثبت شرکت شود.
به شما پیشنهاد می کنیم حتما این اوراق را طبق قاعده استاندارد آن تهیه و تنظیم کنید تا از اتلاف وقت، انرژی و هزینه گزاف جلوگیری کنید.
همچنین پس از تهیه و تنظیم این اوراق ، تمامی صفحات در 2 نسخه باید توسط اعضای شرکت به امضا برسند تا یک نسخه آن در اداره ثبت شرکت ها و یک نسخه نزد موسسین شرکت بماند.
مرحله ششم – ارسال مدارک به اداره ثبت
پس از تهیه و تنظیم اوراق ثبتی و همچنین دریافت آگهی پیش نویس ثبتی از سامانه، تمامی مدارک فوق را با پاکت و پوشه مخصوص اداره ثبت شرکتها که می توان از دفاتر پستی تهیه کرد به اداره ثبت شرکت ها ارسال میکنیم و منتظر تایید از طرف اداره ثبت شرکتها می شویم.
مرحله هفتم – گام نهایی و دریافت آگهی
در صورتی که مشخصات، اوراق و کلیه مدارک ارسالی و ثبت شده در سامانه اداره ثبت شرکتها بدون نقص و کامل به دست کارشناسان اداره برسد پس از چند روز در سامانه اداره ثبت پیام مبنی بر ثبت شدن شرکت در این اداره به دست شما خواهد رسید.
برای متوجه شدن این موضوع باید روند ثبت شرکت خود را به طور مداوم در این سامانه پیگیری کنید.
در این مرحله یک پرینت از برگه پیش نویس خود گرفته و توسط وکیل خود آگهی تاسیس شرکت خود را از اداره ثبت شرکتها دریافت خواهید کرد. البته لازم به ذکر است در این مرحله بایستی هزینه های ثبتی خود را در اداره ثبت شخصا یا توسط وکیل خود پرداخت کنید.
در زمان ثبت شرکت چه مدارکی نیاز است؟
ثبت شرکت به مانند تمامی موارد قانونی نیازمند مدارکی است که باید نسبت به تهیه آن اقدام کرد البته باید گفت که بسته به نوع شرکتی که قصد ثبت آن را دارید (مسئولیت محدود، سهامی خاص و...) مدارک متفاوتی نیاز است، البته میتوانید با مشاوره گرفتن از موسسه ثبت ملل در این زمینه کمک بگیرید.
ولی بهطور کلی برای ثبت شرکت مسئولیت محدود مدارک مورد نیاز ذیل نیاز است:
- کارت ملی برابر اصل کلیه سهامداران (برابر اصل در مراجع قضایی یا دفاتر اسناد رسمی صورت می گیرد)
- فتوکپی برابر اصل شناسنامه شرکاء و مدیران
- تقاضانامه ثبت شرکت با مسئولیت محدود در 2 برگ و تکمیل آن و امضا ذیل تقاضانامه توسط کلیه سهامداران (لازم به ذکر است اوراق تقاضانامه و شرکتنامه به دلیل بهادار بودن صرفاَ می بایست از محل اداره ثبت شرکت ها تهیه گردند)
- شرکتنامه 2 برگ و تکمیل آن و امضا ذیل شرکت نامه توسط کلیه سهامداران
- اساسنامه 2 جلد و امضا ذیل تمام صفحات آن توسط کلیه سهامداران
- صورت جلسه مجمع عمومی موسسین و هیئت مدیره 2 نسخه که به امضا سهامداران و بازرسین رسیده باشد
- اخذ و ارائه ی مجوز در صورت نیاز
- تاییدیه هیئت مدیره اشخاص حقوقی سهامدار، مبنی بر غیر دولتی بودن آن
- معرفینامه نمایندگان، در صورتیکه سهامداران و اعضا هیئت مدیره از بین اشخاص حقوقی باشند و ارائه تصویر روزنامه رسمی آگهی تاسیس یا آخرین تغییرات آن
- گواهی عدم سوءپیشینه برای کلیه اعضا
- ارائه مجوز در صورت نیاز بنا به تشخیص کارشناس اداره ثبت شرکت ها
البته همانطور که پیش تر گفته شد مدارک مورد نیاز بسته به نوع شرکتی که قصد ثبت آن را دارید متغییر است.
نکات مهم درباره مدارک و مراحل مورد نیاز ثبت شرکت
مدارک مورد نیاز برای تاسیس شرکتها قدری با هم متفاوت است. ما در این قسمت به کلیات مدارک مورد نیاز اشاره کردیم اما حتما باید قبل از درخواست از مشاورین مجرب ثبتی جدیدترین و بروزترین لیست مدارک را دریافت کنید.
نکته 1: اعضای
هیئت مدیره نباید سوء پیشینه کیفری داشته باشند و یا دارای شغل دولتی باشند
نکته 2: اعضای
هیئت مدیره در شرکت های خصوصی می تواند در چند شرکت عضو هیئت مدیره باشد
نکته 3:
مدیرعامل به هیچ عنوان نمی تواند در 2 شرکت این سمت را داشته باشد چه در شرکت های
دولتی و چه در شرکت های خصوصی
ثبت نام کد ثنا برای ثبت شرکت اجباری شد
طبق قانون جدید اداره ثبت شرکتها از آبان ماه 1400 کلیه اعضای هیئت مدیره شرکتهای تازه تاسیس می بایست برای درخواست تاسیس ابتدا در سامانه ثنا ثبت نام کرده و کد ثنا دریافت کنند، در نظر داشته باشید که این قانون اجباری بوده و در حال حاضر از این تاریخ در صورتی که پرونده ای بدون ثبت نام کد ثنا ارسال شود از طرف اداره نقص خورده و کار شما رد خواهد شد.
سامانه ثبت شرکت ها و موسسات
در حال حاضر کلیه مراحل اولیه درخواست تاسیس و ثبت شرکت از طریق سامانه ثبت شرکت ها و موسسات انجام می شود. اگر آشنایی با فرآیند عملی ثبت درخواست در سامانه را دارید خودتان می توانید انجام دهید. در غیر این صورت به دلیل اهمیت بسیار زیادی که راه اندازی شخصیت قانونی شرکت شما دارد، بهتر از متخصصین کمک بگیرید.
اگر مراحلی را در سامانه ثبت شرکت اشتباه بزنید زمان شما می سوزد و مجدد باید از اول شروع کنید. اگر اطلاعاتی را به غلط در سامانه ثبت کنید از پایه شرکت شما با غلط اطلاعاتی ثبت می شود.
هزینه ثبت شرکت چقدر می باشد؟
تعرفه ثبت شرکت نسبت به شرکتی که قصد ثبت آن را دارید می تواند بسیار متفاوتی داشته باشد، زیرا به نسبت نوع شرکتی که می خواهید ثبت کنید (مثلا شرکت مسئولیت محدود یا سهامی خاص یا حتی سهامی عام) هزینه های قانونی که می بایست پرداخت کنید، هزینه تمبر های ثبتی یا مالیاتی می تواند بسیار متفاوت باشد.
برای اطلاع از تعرفه ثبت شرکت ها می توانید به مقاله هزینه ثبت شرکت مراجعه کنید.
انتخاب نام شرکت
از مهمترین مراحل در ثبت شرکت، انتخاب یک نام مناسب برای شرکت میباشد که وجود این نام هویتی به شرکت میبخشد و نام اختصاصی برای شرکت میباشد و کسی اجازه سوءاستفاده از خدماتی که از این شرکت ارائه میشود نمیتواند داشته باشید.
همانطوری که مستحضر میباشید یکی از مهمترین مراحل در ثبت شرکت انتخاب نام شرکت میباشد. برای انتخاب نام شرکت باید حداقل سه کلمه وجود داشته باشد و لازم است که در زمان ثبت شرکت در سامانه مربوطه 5 نام را به سازمان ثبت شرکتها پیشنهاد دهید. اداره ثبت شرکتها با توجه به امکان یا رد صلاحیت نام پیشنهادی متقاضیان یکی از پنج مورد انتخابی را تایید و برای ثبت شرکت نهایی مینمایند.
ممکن است مراحل انتخاب نام شرکت کمی زمان ببرد چرا که اگر دقت کافی در زمان ثبتنام وجود نداشته باشد ممکن است نامهای پیشنهادی شما رد صلاحیت شوند و متقاضی مجبور به انتخاب نام جدید و دیگری میباشد.
قوانین انتخاب نام شرکت برای ثبت شرکت تجاری
· اسامی ریشه فارسی داشته باشند.
· غیر لاتین باشند.
· با شنوئات انقلاب اسلامی ایران هیچ منافاتی نداشته باشند.
· نام انتخابی تکراری نباشند. با مراجعه به سایت و جستجوی نام پیشنهادی توجه کنید که دو کلمه از نام پیشنهادی با اسامی دارای سابقه باید تفاوت داشته باشند.
· دارای نام خاصی باشد.
· بهصورت حروف نوشته شده باشند و از اعداد بهصورت ریاضی در آن استفاده نشود.
· از عناویت ایثارگران و شاهد و امثال آن که انحصارا تحت نظارت سازمان محترم بنیاد شهید و امور ایثارگران میباشد، استفاده نشود.
· از عنوانین شعرا، دانشمندان و کاشفان در عصر حاضر استفاده نشده باشد.
· در تعیین نام شرکتهای تجاری، ثبت شرکت در شهرک صنعتی، ثبت شرکت سهامی خاص، تضامنی، مختلط سهامی و نسبی، رعایت مواد 117، 141، 162 و 184 قانون تجارت الزامی است.
شما همچنین می توانید کلیه مراحل ثبت شرکت خود را به ثبت ملل بسپارید تا بدون اتلاف وقت و بدون آزمون و خطا شرکت خود را به ثبت برسانید.
مالیات چیست و مالیات ثبت شرکت چگونه است؟
بهطور کلی تمامی افرادی که اقدام به ایجاد کسب و کار که منجر به سودی شود کنند مشمول مالیات میشوند. مودیان مالیاتی جهت بهره مندی از تسهیلات و مزایای در نظر گرفته شده در قانون، موظف به انجام تکالیف قانونی هستند. در نتیجه عدم انجام دادن این تکالیف محرومیتها و جرایمی برای شخص در بر دارد.
مالیات هم به افراد حقیقی هم به افراد حقوقی تعلق میگیرید که در اینجا ما به مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی میپردازیم.
کلیه شرکتها و موسسات تجاری و انتفاعی که مراحل ثبت شرکت را طی کرده باشند . دارای شماره ثبت نیز باشد مشمول مالیات بر درآمد میباشند.
براساس ماده 105 قانون مالیات کشور جمع درآمد شرکت و درآمد ناشی از فعالیت موسسات غیرانتفاعی و یا سایر اشخاص حقوقی که از منابعی در ایران و یا حتی خارج از ایران کسب تحصیل میشود، بعد از تعیین تکلیف شرایط زیان حاصله از منابعی که مشمول معافیت مالیاتی نمیشوند و کسر معافیت های مققر شده، مالیاتی به نرخ بیست و پنج درصد در نظر گرفته خواهد شد.
روند مالیات به چگونه است؟
براساس ماده 110 قانون مالیاتی کشور اشخاص حقوقی مکلف به ارائه اظهارنامه، ترازنامه، حساب سود و زیان بر مبنای اسناد و مدارک در مدت زمان حداکثر تا چهارماه پس از سال مالیاتی به همراه فهرستی از هویت شرکاء و سهامدارن و اندازه سهم الشرکه هر فرد و یا تعداد سهام و نشانی هریک از آنها را به اداره مالیاتی ارائه و مالیات تعلق گرفته را پرداخت نمایند.
محل ارایه اظهارنامه و پرداخت مالیات اشخاص حقوقی خارجی و موسسات مقیم خارج از ایران که در ایران نمایندگی و مکان مشخص ندارند تهران است.
یکی دیگر از مسائل مربوط به مالیات پلمپ دفاتر قانونی است. اشخاص حقوقی بایستی قبل از شروع سال مالیاتی جدید اقدام به پلمپ دفاتر دراداره ثبت شرکتها کنند به طور مثال یعنی برای عملکرد سال 1397 مودیان موظفند که تا پایان مهلت 96/12/29 نسبت به پلمپ دفاتر اقدام کنند.
چه شرکت هایی معاف از مالیات هستند؟
هرچند که تمامی افراد و شخصیت های حقوقی مشغول فعالیت کسب و کار تجاری در ایران باید پس از ثبت شرکت خود بصورت سالیانه مالیات خود را بر اساس قانون م مقررات پرداخت کنند ولی در بسیاری از موارد قانون گذار با ارائه لوایحی برخی از شرکتها از کل یا مواردی از مالیات معاف اعلام نموده است.
تعدادی از موارد معافیت های مالیاتی به شرح زیر میباشد
- تمامی شرکتهای فعال در حوزه کشاورزی مطابق قانون مالیاتهای مستقیم که درآمد حاصل از فعالیت آنها از طریق کشاورزی مانند خود کشاورزی، دامداری، دامپروری، احیا مراتع و جنگلها، باغات و باغستان ها و.. از پرداخت مالیات معاف هستنند.
- تمامی تعاونیهای متعارف و شرکتهای تعاونی و سهامی عام طبق ماده 105 قانون مالیاتهای بیست و پنج درصد تخفیف مالیاتی از روی درآمد خود خواهند داشت.
- مالیاتهای مستقیم بردرآمد فعالیتهای تولیدی و معدنی و واحدهای تولیدی و معدنی بخشهای خصوصی و تعاونی که بعد از سال 1381 مجوز بهره برداری گرفته باشند، از شروع بهره برداری و یا استخراج تا 80 درصد و تا به مدت 4 سال از پرداخت مالیات معاف خواهند بود.
- قانون مالیات کشور این امکان را برای فعالین حوزه ایرانگردی و جهانگردی که دارای پروانه بهره برداری از وزارت ارشاد اسلامی باشند در نظر گرفته است که تا 50 درصد از مالیات متعلقه معاف شوند.
در این مطلب تنها به چهار مورد از شرایط معافیتهای مالیاتی اشاره شد ولی شما میتوانید برای آگاهی بیشتر از شرایط معافیتهای مالیاتی میتوانید از خدمات دفاتر ثبت شرکت ملل بهره مند شوید.
این مطلب در تاریخ 27 دی 98 نوشته شد و در تاریخ 22 مرداد 1401 ویرایش شد.
لینک شبکه اجتماعی:
1- ویرگول