ثبت شرکت در ایران

ثبت شرکت در ایران

هر کسب و کاری برای حفظ بقای خود نیاز به پیشرفت مداوم و توسعه دامنه فعالیت خود دارد. به این منظور، فعالیت رسمی و سازمان یافته، یکی از ابتدایی ترین موارد قابل توجه است. ثبت شرکت به عنوان یکی از اصلی ترین اقدامات برای توسعه کسب وکار، در راستای بهبود عملکرد و ایجاد چهار چوب مشخص برای فعالیت، زمینه ساز گسترده شدن حوزه فعالیت به عنوان یک نهاد رسمی و قانونی خواهد بود.

دیگر نوشته های مربوط به ثبت شرکت نوشته شده در 6 تیر 1399

ثبت شرکت اولین قدم موثر برای توسعه یک کسب و کار است. در قوانین توسعه تجارت ایران، انواع مختلفی از شرکت ها تعریف شده اند که با توجه به فعالیت و اهداف شرکا انتخاب می شوند. ثبت شرکت در ایران طی مراحل مختلفی از جمله تهیه مدارک نظیر اساسنامه و بارگذاری آن ها در سامانه ثبت شرکت، توسط موسسه های ثبت نظیر موسسه ثبت ملل انجام می شود.

شرکت چیست؟

کلمه "شرکت" هم خانواده کلمه هایی مانند شریک و شراکت است و به مجموعه ای قانونی که توسط تعدادی اشخاص در راستای همکاری برای اداره کردن یک کسب و کار- ارائه کالا یا خدمات- تشکیل شده است، اطلاق می شود. حیطه کاری شرکت به نوع ساختار شرکت بستگی دارد و می تواند شامل شرکت های مشارکتی، مالکیت و یا شرکت های بازرگانی باشد. شرکت ها می توانند عمومی و یا خصوصی باشند؛ شرکت های عمومی، سازماندهی شده و دارای قوانین مشخص در راستای مبادلات، برای تمامی سهام داران است درحالی که شرکت های خصوصی زیر نظر یک شخص یا اشخاص حقیقی اداره می شوند و سازماندهی شخصی دارند. به طور کلی یک شرکت برای تحصیل مزایا و سود حاصل از یک کسب وکار سازماندهی می شود.

یک نمونه ساده از شرکت را می توانیم در اصنافی که به صورت شراکتی کار می کنند ببینیم؛ فعالیت اقتصادی آنها، قوانینی را پایه ریزی کرده و چهار چوب های شراکت را به مرحله اجرا درآورده است، با این تفاوت که فعالیت رسمی به عنوان شرکت ندارند.

انواع شرکت

به طور کلی شرکت ها در ایران با توجه به فعالیتی که دارند به سه دسته کلی شرکت های تجاری، شرکت های دولتی و شرکت های مدنی تقسیم می شوند.

الف) شرکت های تجاری

این شرکت ها بر اساس قوانین تجاری سازمان دهی می شوند و هدف کلی آنها، تحصیل سود و درآمد از راه تجارت و بازرگانی و تقسیم آن بین اعضای شرکت می باشد. شرکت های تجاری خود به 7 شاخه جداگانه زیر تقسیم می شوند:

1.     شرکت های تعاونی و تولیدی: اهداف هفت گانه ی نوشته شده در قوانین بخش تعاونی، پایه و اساس این شرکت ها را تشکیل می دهد و برای ثبت این نوع شرکت ها در ایران، به حضور حداقل هفت نفر با تابعیت ایرانی نیاز است.

2.     شرکت های تضامنی: این نوع شرکت ها به منظور انجام امور تجاری بین دو یا چند نفر با مسئولیت تضامنی اشخاص ثبت می شوند. در زمان انحلال شرکت های تضامنی، هرگاه دارایی های شرکت برای پرداخت کل بدهی های آن کفایت نکند، هر یک از اعضای شرکت، مسئولیت پرداخت بدهی های شرکت را به عهده دارد.

3.     شرکت های نسبی: در شرکت های نسبی، مسئولیت هر کدام از اعضای شرکت، بر اساس میزان سرمایه آنها در شرکت است و اعضای شرکت بیش از دو نفر می باشد.

4.     شرکت سهامی (عام و خاص): شرکت های سهامی به شرکت هایی گفته می شود که سرمایه آن به سهم های با قیمت یکسان تقسیم شده و هر یک از شرکا دارای میزان مشخصی از سهام شرکت می باشند. میزان مسئولیت هر یک از سهامداران هم بر اساس مقدار سهام آن ها می باشد. این شرکت ها به دو نوع عام و خاص تقسیم می شوند. در شرکت های سهامی خاص، تمام سرمایه شرکت در زمان تاسیس توسط موسسین تامین گردید اما در شرکت های سهامی عام، موسسین شرکت بخشی از سرمایه مورد نیاز شرکت را از طریق فروش سهام به مردم تامین می کنند.

5.     شرکت مختلط غیر سهامی: به منظور انجام امور تجاری بین یک یا چند نفر با مسئولیت محدود و یک یا چند نفر شریک ضامن بدون انتشار سهم ثبت می شود. شریک با مسئولیت محدود فقط به میزان سرمایه ای که در شرکت سرمایه گذاری کرده است مسئولیت دارد اما شریک ضامن مسئول تمام قروضی است که ممکن است علاوه بر دارایی شرکت ایجاد شود.

6.     شرکت مختلط سهامی: تفاوت این شرکت ها با شرکت های غیر سهامی، وجود دو نوع شریک که شامل تعدادی شریک ضامن و تعدادی شریک دارای سهم است. در واقع این شرکت ها، ترکیبی از شرکت های تضامنی و سهامی است و میزان مسئولیت آن ها هم مطابق با قوانین این شرکت هاست؛ یعنی میزان مسئولیت شریک سهامی به تناسب میزان سهام او می باشد و شریک ضامن مسئول پرداخت تمام بدهی های شرکت خواهد بود که ممکن است علاوه بر دارایی شرکت بوجود آمده باشد.

7.     شرکت با مسئولیت محدود: مطابق با تعریف ماده 94 قانون تجارت، به شرکتی گفته می شود که بین سه یا چند نفر برای انجام امور تجاری تشکیل شده و بدون اینکه سرمایه شرکت به سهام یا قطعات سهام تقسیم شده باشد، هر یک از شرکا تنها به میزان سرمایه خود مسئول قروض و تعهدات شرکت است. در صورت ورشکسته شدن شرکت، فقط سرمایه واگذار شده آن مصرف می شود و شرکا ملزم به پرداخت بدهی طلبکاران نیستند.

ثبت شرکت، فعالیت سازمان یافته شده شرکت در راستای اهداف و ارزش ها

ب) شرکتهای مدنی

در شرکت های مدنی بر خلاف شرکت های تجاری، مالکیت سرمایه به شخصیت حقوقی شرکت انتقال نمیابد و هرکس به طور جداگانه مالک سرمایه خود می باشد. این شرکت ها از تجمع تعدادی مالکین در شیء واحد به نحو اشاعه تشکیل می شود و امور به صورت مشارکتی اداره می شود.

پ)شرکت های دولتی

شرکت های دولتی به شرکت هایی اطلاق می شود که بیش از 50 درصد سرمایه آن متعلق به دولت می باشد و سرمایه گذاری آن از طریق دولت انجام می شود. به طور کلی اساس این نوع شرکت ها دولتی است.


چرا باید شرکت ثبت کنیم؟

شاید یکی از اساسی ترین و بنیادی ترین اقدامات در کسب و کار، ثبت شرکت باشد. ثبت شرکت در ایران با هدف های مختلفی صورت می پذیرد. موسسه ثبت ملل آن اهداف را شفافیت در امور مالی، جلوه قانونی دادن به کسب و کار و امکان مذاکره با نهاد ها و شرکت های دیگر در راستای اهداف تجاری بیان می کند. همچنین امکان ارائه چهارچوب کاری، نحوه تقسیم کار و سرمایه گذاری شرکا از دلایل دیگر ثبت شرکت در ایران است. 


کدام یک از شرکت ها برای ما مناسب تر است؟

نوع شرکت کاملا بستگی به فعالیت شما دارد. موضوع فعالیت شرکت، اهداف شما، توانایی مالی و تعداد شرکا از موارد تعیین کننده نوع شرکت است. موارد دیگری همچون حضور یا عدم حضور بازرس، محدودیت یا عدم محدودیت مدت زمان فعالیت هیئت مدیره و نرخ مشارکت اعضای شرکت نیز از دیگر عوامل تعیین کننده است. 


مراحل ثبت شرکت در ایران

به منظور ثبت شرکت در ایران از طریق موسسات مختلفی می توانید اقدام کنید. موسسه ثبت ملل یکی از ارائه دهندگان این خدمات است که با بهره گیری از کادر مجرب در کمترین زمان، خدمات مشاوره ارائه میدهد و شرکت شما را به ثبت می رساند.

مراحل و مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت در ایران شامل تکمیل مدارک، انتخاب نام شرکت، تنظیم مدارک شرکت، امضاء مدارک ثبتی، ارسال مدارک به اداره ثبت و دریافت آگهی است.

اولین مرحله برای ثبت شرکت در ایران، تکمیل مدارک، شامل کپی شناسنامه و کارت ملی و... و ارائه آنها به موسسه ثبت ملل است. لازم به ذکر است که مدارک مورد نیاز برای شرکت های مختلف بر اساس نوع شرکت، متفاوت است. در ادامه به مدارک مورد نیاز برای ثبت انواع شرکت ها خواهیم پرداخت. در این مرحله شما مشخصات خود را در سامانه به ثبت می رسانید. 

مرحله بعد انتخاب نام شرکت است که شما باید 5 اسم فارسی که هر کدام دارای حداقل 3 سیلاب هستند را به موسسه ثبت ارائه دهید. در این مرحله مدت زمان فعالیت شرکت، میزان سرمایه اولیه با توجه به نوع شرکت، نام شرکا و آدرس شرکت تکمیل و ثبت می گردد.

مرحله سوم تنظیم مدارک شرکت می باشد. برای انجام این مرحله شما باید به علم حقوق برای  ثبت شرکت در ایران تخصص و تسلط کامل داشته باشید. به طور کلی مدارک مورد نیاز شامل کلیه مدارک شناسایی سهامداران، اعضای هیئت مدیره، اعضای شرکت، میزان سهام و سرمایه سهامداران و سمت و جایگاه آنها در شرکت می باشد. همچنین مدارک شرکت شامل اساسنامه، شرکت نامه، اظهار نامه، متن صورت جلسه موسسین و مجمع عمومی، مجوز فعالیت شرکت در صورت نیاز، مدارک عدم سوء پیشینه مدیر عامل و اعضای هیئت مدیره و اصل وکالت نامه به صورت اسکن شده مورد نیاز است. شما می توانید در تمامی مراحل از راهنمایی و مشاوره کارشناسان با تجربه ما در موسسه ثبت ملل بهره ببرید.

پس از ثبت مدارک درسامانه، اعضای شرکت باید مدارک را امضا نموده و آنها را جهت ارسال به اداره ثبت آماده کنند.

در این مرحله، مدارک امضا شده توسط اعضای شرکت به اداره ثبت شرکت ها در ایران ارسال می شود.

در صورت رد مدارک، پس از بررسی آن ها و رفع نواقص، مجددا مدارک برای کارشناسان اداره ثبت شرکت ها ارسال می گردد.

در صورت پذیرش، آخرین مرحله صدور آگهی ثبت توسط اداره ثبت شرکت ها و دریافت آگهی توسط کارشناسان موسسه است. در این مرحله شما باید آگهی تاسیس شرکت خود را در یکی از روزنامه های کثیر الانتشار به چاپ برسانید.

 پس از این مرحله، شرکت شما ثبت شده و می توانید فعالیت خود را به صورت قانونی انجام دهید. 

پس از ثبت، باید شرکت خود را به سازمان امور مالیاتی و دارایی معرفی کرده و دفاتر مالیاتی خود را به صورت سالیانه پلمپ کنید. شما هر ساله باید خلاصه ای از عملکرد شرکت و سود و زیان خود به سازمان امور مالیاتی ودارایی ارائه بدهید و نسبت به سود خالص شرکت، درصدی را به عنوان مالیات به سازمان بپردازید.

توجه به این نکته ضروریست: اگر اسم شرکت شما براساس کالا یا خدمات خاصی که ارائه می دهید نامگذاری شده است، برای حفظ برند خود باید آن را به ثبت برسانید درغیر این صورت افراد دیگر می توانند از نام محصول یا خدمات شما استفاده کنند.   

ثبت شرکت گامی موثر جهت توسعه کسب و کار

شرایط و مدارک مورد نیاز برای ثبت انواع شرکت ها در ایران

با توجه به نوع فعالیت و نوع شرکت، شرایط و مدارک مورد نیاز، متفاوت خواهند بود. شرایط مورد نیاز جهت ثبت شرکت در ایران بر اساس نوع شرکتی که انتخاب می کنید، به شرح زیر خواهد بود:

شرکت تعاونی و تولیدی

این شرکت ها به دو نوع عام و خاص تبدیل می شوند. در نوع عام، عموم مردم می توانند عضو شوند و برای افزایش سرمایه شرکت و یا سرمایه اولیه، قسمتی از سهام شرکت به عموم عرضه می شود. برای این شرکت ها، مجوز وزارت تعاون الزامی است.

در شرکت های تعاونی و تولیدی خاص، عضویت برای گروهی خاص مانند کشاورزان، زنان، کارمندان،کارگران و مانند آنها مجاز است. برای ثبت این شرکت، تنها مجوز اداره کل تعاون نیاز است. 

شرکت های تعاونی در ایران از نظر فعالیت به سه دسته تقسیم می شوند که شامل: تولیدی، توزیعی، تولیدی و توزیعی است. 

تعاونی تولیدی به منظور اشتغال اعضا در چرخه های تولید نظیر دامپروری، شیلات و پرورش آبزیان، کشاورزی، صنعت، عمران، معدن و دامنه فعالیت شهری، روستایی و عشایر ثبت می شود. تعاونی توزیعی درامور مربوط به تهیه و توزیع کالا، خدمات و مسکن فعالیت می کند.

شرکت تضامنی

برای توسعه کسب وکارهای خاص مانند صرافی ها، به ثبت شرکت های تضامنی نیاز است، اما ثبت شرکت به منظور تشکیل آن نیست. در واقع زمانی این شرکت ها تشکیل می شوند که: تمام سرمایه نقدی تایید شده و سرمایه غیر نقدی، قیمت گذاری و تسلیم شود. اگر دارایی و سرمایه شرکت برای پرداخت قرض ها کافی نباشد، هر یک از اعضا به تنهایی مسئول پرداخت قروض است. نام این نوع شرکت ها باید شامل "شرکت تضامنی" و نام یکی از شرکا باشد. مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت در ایران شامل تهیه اساسنامه، تنظیم و امضای شرکت نامه و تقویم و تسلیم تمام سرمایه نقدی و غیر نقدی می باشد.

شرکت نسبی

برای ثبت این شرکت ها، حداقل تعداد سهام دار باید 2 نفر باشد. تفاوت این شرکت ها با شرکت های تضامنی، در میزان مشارکت اعضا برای پرداخت بدهی است به صورتی که در شرکت های نسبی، هر یک از اعضا به اندازه میزان سرمایه ی خود مسئولیت دارد. شرایط ثبت این شرکت ها در ایران شامل:

 عبارت "شرکت نسبی" باید به همراه نام یکی از شرکا در اسم شرکت قید شود

حداقل تعداد سهام دار باید 2 نفر باشد

تقویم و تسلیم تمام سرمایه نقدی تادیه و سهم الشرکه غیر نقدی

انتخاب شرکت بر اساس اهداف و ارزش ها، نوع فعالیت و برنامه ریزی در راستای اهداف

شرکت سهامی خاص

اعضای آن شامل 3 نفر سهام دار اصلی و دو نفر بازرس می باشد. وجود سمت های مدیر عامل، رئیس هیئت مدیره و نایب رئیس در شرکت الزامی است. اعتبار هیئت مدیره این شرکت ها دو سال خورشیدی و اعتبار بازرس ها 1 سال مالیاتی می باشد و بعد از این مدت، باید تمدید یا تعویض شوند. حداقل سرمایه برای ثبت این نوع شرکت در ایران، یک میلیون ریال می باشد. شرکت های سهامی خاص به دلیل اعتبار بالایی که دارند، بیشتر در مناقصات و مزایدات عمرانی و شهرداری شرکت می کنند زیرا این شرکت ها، مسئولیت زیادی در قبال تعهدات دارند و سهامداران شرکت بر اساس درصد سهمی که دارند، مسئول می باشند.

شرکت سهامی عام

حداقل تعداد سهامداران در این شرکت ها 3 نفر می باشد اما چون بخشی از سرمایه شرکت از طریق پذیره نویسی و توسط مردم تامین می شود، تعداد سهامداران بسیار بیشتر از حداقل مقرر شده در قانون اصلاح تجارت خواهند بود. به منظور ثبت شرکت، نیازمند اخذ مجوز های مربوطه برای پذیره نویسی خواهید بود. موسسین شرکت با تعهد ارائه 20 درصد از سرمایه شرکت، حداقل 35 درصد از مبلغ تعهد شده را در حساب شرکت سپرده گذاری می کنند و طی اظهار نامه، آن را به مرجع ثبت شرکت ها تسلیم می نمایند. قید عبارت "شرکت سهامی عام" در نام شرکت ضروریست.

شرکت مختلط غیر سهامی

حداقل تعداد نفرات در این شرکت ها، 2 نفر می باشد. نسخه مورد تایید شرکت نامه، اساسنامه و اسامی شرکای ضامن با سمت مدیریت از جمله مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت است.

شرکت های مختلط سهامی 

برای تشکیل شرکت نیاز به حضور 2 نفر سهامدار و 3 نفر به عنوان هیئت ناظر است. عبارت مختلط سهامی باید در نام شرکت قید شود. سهم الشرکه غیر نقدی باید ارزیابی و تسلیم شود و یک سوم سرمایه نقدی شرکت نیز باید پرداخت شود.

شرکت با مسئولیت محدود

از جمله شرایط مورد نیاز ثبت این شرکت ها، پرداخت تمام سرمایه نقدی و همچنین تقویم سرمایه غیر نقدی و پرداخت آن است. تعداد افراد مورد نیاز برای تشکیل شرکت، حداقل 3 نفر می باشد.

شرکت های دانش بنیان

نوع خاصی از شرکت ها هستند که درآمد آن ها از طریق فروش فناوری(خدمات) تامین می شود. برای ثبت شرکت های دانش بنیان در ایران، معمولا از طریق ثبت شرکت های سهامی خاص اقدام می شود. برای ثبت شرکت های دانش بنیان، حداقل دو نفر از اعضای هیئت مدیره باید مدرک کارشناسی ارشد و بالاتر داشته و یا دارای اختراع ثبت شده، یا عضو هیئت علمی دانشگاه باشند. اهداف این شرکت ها شامل جذب ایده و تبدیل آن ها به محصولات و خدمات، مشاغل پایدار، حمایت از ایده ها در جهت سودآوری و تجاری سازی نتایج تحقیقاتی و پژوهشی می باشد. همچنین در راستای حمایت از ایده ها و کارآفرینان، این شرکت ها به مدت 15 سال معاف از مالیات، گمرک و عوارض هستند.

 وظایف مشخص و شفافیت در امور مالی از مزایای ثبت شرکت

مزایا و معایب ثبت شرکت 

همانطور که گفته شد ثبت شرکت مزایای زیادی دارد که از جمله آن ها فعالیت رسمی به عنوان شرکت است. نهاد ها و ارگان ها با اعتماد بیشتر تمایل همکاری با شرکت را دارند. اعضای شرکت مسئولیت مشخص و سازمان یافته دارند.

در کنار مزایای ثبت شرکت میتوان به معایب زیر اشاره کرد:

  • مشخص کردن مکان مشخص برای شرکت
  • پرداخت مالیات و عوارض
  • تکمیل و ارائه دفاتر پلمپ مالیاتی به سازمان مربوطه
  • آشنایی با قوانین تجاری
  • و پرداخت هزینه های مربوط به ثبت شرکت و امور اداری مربوطه


لینک کوتاه مطلب:

موسسه ثبت ملل

ثبت ملل
مشاوره تلفنی با مشاورین
021-45403