7 گام ساده برای ثبت شرکت سهامی خاص

ثبت شرکت سهامی خاص

شرکت سهامی خاص چیست ؟ شرایط و مراحل و نحوه ثبت شرکت سهامی خاص چگونه است و مدارک لازم برای ثبت آن چیست و در نهایت چه مدت زمان ثبت شرکت طول خواهید کشید. ما در اینجا همه این موارد را تک به تک توضیح می دهیم. اگر با مطالعه این مطلب که صفر تا صد مراحل ثبت شرکت سهامی خاص را توضیح داده ایم، جای ابهامی داشتید و سوالی در زمینه میزان سرمایه شرکت یا شرایط تاسیس آن را دارید می توانید با ما تماس بگیرید تا همکاران ما در ثبت ملل به صورت تخصصی شما را راهنمایی نمایند.

شرکت سهامی خاص یکی از هفت نوع شرکت قابل ثبت در ایران است که به دلیل شکل و شرایط کاری توجه بسیاری از متقاضیان ثبت شرکت را به خود جلب می‌کند. ولی برای هرکسی که قصد ثبت شرکت سهامی خاص را دارد این سوال به وجود می‌آید که برای شروع باید به چه نکاتی توجه داشته باشد و چه مسائلی را باید رعایت کند. باید بدانید منظور از شرکت­ سهامی خاص، شرکت­های تجاری است که سرمایه آنها به سهام تقسیم می­شود و تمام سرمایه شرکت توسط موسسین آن تامین می­شود. مسئولیت سهامداران در قبال سود و زیان شرکت مستقیماً وابسته به مبلغ اسمی سهام آنهاست.

  • منظور از مبلغ اسمی سهام هر صاحب سهم، کل مبلغی است که وی در شرکت سرمایه گذاری کرده است. مسئولیت هر صاحب سهم در بدهی های شرکت، محدود به همان مبلغ سرمایه اوست.
  • سرمایه هر شرکت سهامی به قسمت های مساوی تقسیم می گردد، که هر قسمت آن را سهم می نامند.

در اینجا چند سوال مهم را که احتمالا در ذهن دارید را پاسخ می دهیم و بعد سراغ مدارک و شرایطی که باید داشته باشید می رویم:

  1. برای چه فعالیت هایی شرکت سهامی خاص ثبت می کنند؟ 
    شرکت سهامی خاص مجاز به فعالیت در امور مختلف است اما بیشتر در ردیف شرکت­ های بازرگانی و تجاری قرار می­ گیرد، چه موضوع فعالیت آن تجاری باشد و چه غیر تجاری.
  2. انتخاب نام آن چگونه است؟
    رعایت تمام الزامات مربوط به تعیین نام شرکت­ها ( انتخاب اسم حداقل سه سیلابی یا همان سه کلمه ای )  در مورد نام شرکت سهامی خاص نیز صدق می­کند. فقط توجه کنید که ذکر عبارت سهامی خاص قبل یا بعد نام ضروری است. به عنوان مثال : ماهان گستر دهکده ( سهامی خاص )
  3. برای ثبت آن چند نفر اعضا لازم است؟ 
    برای ثبت شرکت سهامی خاص حداقل باید 3 نفر سهامدار ( که عضو هیئت مدیره هستند یعنی یک نفر مدیر عامل، یک نفر رئیس هیئت مدیره و یک نفر عضو هیئت مدیره ) و دو نفر هم بازرس باشند. یعنی در مجموع 5 نفر.
  4. مدت زمان ثبت شرکت چقدر خواهد بود؟
    مدت زمان ثبت شرکت سهامی خاص در بهترین و سریعترین حالت 7 روز کاری طول خواهد شد اما چنانچه مرحله چاپ آگهی تاسیس شرکت در روزنامه رسمی را هم در نظر بگیریم ، مدت زمان ثبت شرکت حداقل 15 روز خواهد بود.
  5. آیا برای ثبت شرکت سهامی خاص، داشتن کارت پایان خدمت لازم است؟ 
    خیر نیاز نیست.
  6. آیا برای ثبت شرکت سهامی خاص، داشتن مدرک تحصیلی لازم است؟ 
    خیر  برای ثبت شرکت در سامانه اداره ثبت نیاز به ارائه هیچگونه مدرک تحصیلی نمی باشد.
مزایا و معایب ثبت شرکت
پیشنهاد مطالعه: هزینه های ثبت شرکت در سال 1401

قوانین ثبت شرکت سهامی خاص

برخی از قوانین ثبت شرکتهای سهامی خاص را در بالا ذکر کردیم، حال با ذکر معایب و مزایا این موارد را دقیق و شفاف به اطلاع شما می رسانیم:

مزایای ثبت شرکت سهامی خاص عمدتا عبارتند از:

  • به دلیل تقسیم سرمایه شرکت به سهام، نقل و انتقال سهام (که می­توانند بی­نام باشند) به راحتی صورت می­گیرد.
  • اعتبار شرکت های سهامی خاص جهت اخذ وام از بانکها، شرکت در مزایده یا مناقصه ها و امور تجاری بزرگ از شرکت مسئولیت محدود بیشتر است.
  • هر سهامدار فقط به اندازه سهم خود در شرکت مسئولیت دارد.
  • سهامداران در انتخاب اعضای هیئت مدیره نقش دارند.
  • یکی دیگر از مزایای تقسیم سرمایه به سهام این است که هر شخصی می­تواند به اندازه وسع خود اقدام به خرید سهام کند. بدین ترتیب سرمایه ­های کوچک روی هم جمع می­شوند و زمینه انجام امور تجاری را فراهم می­کنند.

معایب شرکت سهامی خاص عمدتا عبارتند از:

در مقایسه با دیگر شرکت­ها مانند شرکت مسئولیت محدود، قوانین سخت و پیچیده تری بر ثبت و نگهداری شرکت­ های سهامی خاص حاکم است.

تمدید بازرسین هر یکسال یکبار و هیئت مدیره و مدیران هر دوسال یکبار باید انجام و به اداره ثبت در قالب یک صورتجلسه اعلام شود. (شرکت مسئولیت محدود این تمدیدها را ندارد و شخصی که مدیرعامل یا سمتی میگیرد می تواند تا سالها بدون نیاز به تمدید مدیر یا عضو باشد)

در ابتدای تاسیس لازم است هر میزان سرمایه که برای شرکت سهامی خاص در نظر گرفته شود ابتدا 35 درصد آن در حسابی که برای شرکت افتتاح می شود واریز شود اما در مراحل ثبت شرکت مسئولیت محدود نیاز به واریز هیچ میزانی از سرمایه به حساب نزد بانک بانک نیست.

شرایط ثبت شرکت سهامی خاص

همانطور که گفته شد جهت تاسیس شرکت سهامی خاص، حضور حداقل 3 عضو به عنوان هیئت مدیره و حداقل ۲ عضو به عنوان بازرس (یکی بازرس اصلی و دیگری بازرس علی البدل ) الزامی است که همگی باید به سن قانونی 18 سال رسیده باشنند. شرایط ثبت شرکت سهامی خاص تا به این تاریخ یعنی سال 1401 عبارت است از :

  1.       بازرسین نباید رابطه فامیلی با هیئت مدیره داشته باشند.
  2.       اعضای هیئت مدیره باید حداقل یک سهم داشته باشند.
  3.       حداقل سرمایه مجاز شرکت سهامی خاص صد هزار تومان است که پرداخت نقدی ۳۵ درصد آن در زمان تاسیس شررکت و بعد از تایید نام شرکت الزامی است که باید توسط موسسین شرکت به یک حساب که نزد یک بانک افتتاح می گردد واریز گردد.
  4.       مسئولیت هر یک از سهامداران در قبال دیون و تعهدات شرکت به مبلغ اسمی سهام وی بستگی دارد.
  5.       نقل و انتقال سهام شرکت سهامی خاص منوط به اعلام موافقت مجامع عمومی سهامداران شرکت، یعنی موافقت سایر سهامداران می باشد.
  6.       صدور سهام قبل از ثبت شرکت غیرقانونی است و جرم شناخته می­شود.
  7.       در نام شرکت قبل از اسم شرکت یا بعد از آن کلمه خاص باید اضافه شود و این کلمه در کلیه نوشته های شرکت و آگهی ها باید رعایت گردد.
  8.       سرمایه شرکت سهامی خاص به وسیله خود مؤسسین تأمین می شود و حق صدور اعلامیه پذیره نویسی را ندارند.

مدت زمان و هزینه ثبت شرکت سهامی خاص

مدت ثبت شرکت سهامی با احتساب افتتاح حساب و واریز 35 درصد از سرمایه که خود زمانبر می باشد در بهترین حالت 7 روز کاری می باشد. این زمان تا صدور آگهی تاسیس شرکت می باشد.

بعد از دریافت آگهی تاسیس شرکت سهامی خاص از اداره ثبت می بایست این آگهی در روزناه رسمی کشور درج شود که پس از پرداخت هزینه آگهی در سایت روزناه رسمی حدودا 4 روز طول می کشد تا در روزنامه چاپ شود.

پس در نهایت حدودا و حداقل 12 روز کاری مدت زمان ثبت شرکت سهامی خاص خواهد بود.

هزینه ثبت شرکت سهامی خاص در صفحه هزینه ثبت شرکت ذکر شده است که بر طبق آخرین هزینه های سال 1401 جهت درج آگهی روزنامه رسمی و کثیرالانتشار مشخص شده است.

 مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت سهامی خاص

  1.         دو نسخه اظهارنامه تکميل شده
  2.         دو نسخه اساسنامه تکميل شده
  3.         تکميل فرم تعيين نام به ترتيب اولويت نام هاي پيشنهادي و همچنين فيش واريزي
  4.         اصل گواهي بانکي مبني بر پرداخت سرمايه تعهدي(حداقل 35% سرمايه) همراه با فيش واريزي
  5.         اصل مجوز فعاليت از مراجع ذيربط در مواردي ثبت موضوع نياز به مجوز داشته باشد
  6.          تصوير برابر با اصل مدارک احراز هويت سهامداران، مديران و بازرسان
  7.         اصل گواهي عدم سوءپيشينه جهت اعضاء هیأت مديره، مديرعامل و بازرسان
  8.         دو نسخه صورتجلسه مجمع عمومي موسسين
  9.         دو نسخه صورتجلسه هيأت مديره تکميل شده
  10.      اصل وکالتنامه وکيل دادگستري در صورتي که ثبت شرکت توسط وکيل صورت پذيرد.

  نکته: اصل ۱۴۱ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران :

رئیس جمهور، معاونان رئیس جمهور، وزیران و کارمندان دولت نمی توانند بیش از یک شغل دولتی داشته باشند و داشتن هر نوع شغل دیگر در مؤسساتی که تمام یا قسمتی از سرمایه آن متعلق به دولت یا مؤسسات عمومی است و نمایندگی مجلس شورای اسلامی و وکالت دادگستری و مشاوره حقوقی و نیز ریاست و مدیریت عامل یا عضویت درهیأت مدیره انواع مختلف شرکت های خصوصی، جز شرکت های تعاونی، ادارات و مؤسسات برای آنان ممنوع است. سمت های آموزشی در دانشگاه ها و مؤسسات تحقیقاتی از این حکم، مستثنی است.
مراحل پنج گانه ثبت سهامی خاص

مراحل 5 گانه ثبت شرکت سهامی خاص

مرحله اول : در مرحله اول شما بایستی اطلاعاتی نظیر اطلاعات متقاضی، نام شرکت، موضوع شرکت، آدرس دفتر مرکزی شرکت، سرمایه اولیه شرکت، اشخاص شرکت، سهام و سرمایه هر شخص، سمت اشخاص، ارتباط ما بین اشخاص، شعب شرکت، روزنامه و سال مالی، متن صورتجلسه، درج متن اظهارنامه و اساسنامه شرکت، را وارد نمایید.

نکات قابل توجهی که برای انتخاب نام شرکت وجود دارد به شرح ذیل می باشد :

  • باید درنام شرکت مطابق با قوانین و مقررات از اسامی خاص استفاده شود.
  • نام شرکت باید دارای ریشه فارسی باشد و در آن از کلملات و عبارات انگلیسی استفاده نشود.
  • نام شرکت نباید با شئونات و قوانین انقلاب اسلامی ایران در تضاد باشد، همچنین از به کار بردن نام های تکراری که قبلاً به ثبت رسیده اند خودداری نمایید.

مرحله دوم: پس از درج اطلاعات خواسته شده در سامانه، باید منتظر بمانید تا کارشناس مربوطه اطلاعات شما را مورد ارزیابی قرار دهد و در صورتی که هیچ نقص و ایرادی در اطلاعات وارد شده وجود نداشته باشد، بایستی بنا به درخواست اداره ثبت شرکت ها مدارک را به این اداره ارسال نمایید.

مرحله سوم : در این مرحله شما باید یک پرینت از اوراق چاپی در سامانه تهیه نمایید و به امضاء سایر اعضای شرکت برسانید. سپس مدارک لازم را از طریق پست به صورت سفارشی به آدرس مذکور در تاییدیه پذیرش ارسال کنید. پس از ارسال پستی، باید شماره مرسوله را در سامانه اداره ثبت شرکت ها وارد نمایید.

مرحله چهارم: در صورت عدم وجود نقص در مدارک تقدیمی، کارشناس مربوطه نسبت به تهیه پیش نویس آگهی ثبت اقدام می کند. در این صورت شخص متقاضی باید با همراه داشتن اصل شناسنامه و کارت ملی برای اخذ مدارک ثبتی و همچنین امضاء ذیل دفاتر به اداره ثبت شرکت ها مراجعه نماید.

مرحله پنجم: پس از تأیید تمامی مراحل و دریافت شماره ثبت، بایستی آگهی ثبت شرکت را در روزنامه رسمی به ثبت برسانید.که در این صورت هزینه انتشار آگهی به صورت اینترنتی پرداخت می شود.

مرحله آخر : پس از درج آگهی در روزنامه رسمی شما می توانید فعالیت خود را رسما ً آغاز نمایید.

 اقدامات بعد از ثبت شرکت سهامی خاص

تا اینجا به شما نحوه ثبت و شرایط لازم جهت ثبت شرکتهای سهامی خاص را توضیح دادیم، اما تازه این شروع داستان کسب و کار شماست و نیاز است که بعد از ثبت یکسری موارد را به انجام برسانید.

بلافاصله بعد از ثبت، اطلاعات شرکت شما از طرف اداره ثبت به صورت آنلاین و برخط به سازمان تامین اجتماعی و اداره مالیات ارسال می گردد.

اقدامات بعد از ثبت عبارتند از:

  1.       پلمپ دفاتر قانونی مربوط به همان سال
  2.       تشکیل پرونده و اخذ کد اقتصادی
  3.       اخذ گواهی ارزش افزوده
  4.       اخذ کد کارگاهی از سازمان تامین اجتماعی جهت ارسال بیمه کارکنان
 نکته: اکیدا توصیه می کنیم که بعد از ثبت، با یک حسابدار باتجربه مشورت کنید و با توجه به میزان حجم گردش مالی و نیروها به صورت پاره وقت یا تمام وقت وی را استخدام کنید تا بعدا دچار مشکلات مالیاتی یا بیمه ای نگردید که هزینه آن از استخدام حسابدار بسیار بیشتر خواهد بود.

 برای طی مراحل ثبت شرکت سهامی خاص خود به صورت اصولی و دقیق و بدور از هر گونه اضطراب و نگرانی توصیه می شود که این امر را به یک شرکت حقوقی بسپارید تا متخصصین این کار با ریزبینی و رعایت تمام قوانین در اسرع وقت اقدامات لازم را در این زمینه انجام دهند و دچار هیچ مشکلی نشوید.

⚖موسسه ثبت ملل، تخصصی ترین مرکز ثبت شرکت، ثبت برند در ایران

این مطلب در تاریخ 27 دی 98 نوشته شد و در تاریخ 15 شهریور 1401 ویرایش گردید.

موسسه ثبت ملل

ثبت ملل
مشاوره تلفنی با مشاورین
021-45403