هر آنچه باید در رابطه با معافیتهای مالیاتی بدانیم

تمامی شرکت ها و موسساتی که ثبت می شوند، موظفند که مالیات بر درآمد خود را پرداخت نمایند در غیر این صورت نمی توانند از دریافت تسهیلات و معافیت های قانونی بهره مند گردند و همچنین مشمول جرائم و مجازات می شوند. بنابراین پس از ثبت شرکت لازم است که فورا حوزه مالیاتی را مشخص نموده و نسبت به چگونگی پرداخت مالیات و سایر قوانین مرتبط، اقدام نمود.
مالیات ثبت کردن شرکت:
هر گونه خدمتی که دولت برای مردم ارائه می نماید، برای آنها با هزینه ای رو به رو می شود که این هزینه از راه های مختلفی بایستی تامین گردد که یکی از راه های تامین آن دریافت مالیات به صورت های گوناگون می باشد.
مالیات به دو نوع مستقیم و غیر مستقیم دسته بندی می شود که مالیات مستقیم همان مالیاتی می باشد که به درآمد اشخاص حقیقی یا حقوقی مرتبط است از جمله مالیات بر درآمد املاک، مالیات بر درآمد مشاغل، کشاورزی و …
حال سوال اینجاست که آیا ثبت شرکت مالیات دارد یا خیر؟
در پاسخ به آن باید گفت که هر شرکت ثبت شده در اداره ثبت شرکت ها بایستی مالیات پرداخت نماید. مالیات بر درآمد اشخاص در واقع به هر نوع درآمد گفته می شود که شرکت آن را کسب می کند و به نوع شرکت مربوط نمی باشد.
با توجه به قوانین موجود در ایران، هر شرکتی پس از ثبت بایستی بر اساس میزان درآمد خود، مالیات پرداخت نماید و تمامی شرکت ها و کسب و کارها بجز وزارت خانه ها، دستگاه های دولتی و شهرداری ها، موظفند این مالیات را پرداخت کنند.
لذا لازم است پس از اتمام فرآیند ثبت شرکت، حوزه مالیاتی را انتخاب نموده و کد اقتصادی دریافت کرد که بتوان به راحتی حساب دارایی تعیین شده توسط حوزه مالیاتی را دریافت کرده و اقدام به اخذ پلمپ دفاتر تجاری نمود.
نحوه دریافت مالیات شرکت های غیر فعال:
ممکن است شرکتی ثبت گردد اما بنا به دلایل مختلفی، هیچ گونه فعالیتی نداشته باشد مثل ورشکستگی، اختلاف بین شرکا، تصمیم به انحلال و یا وضعیت اقتصادی نامساعد و … در این صورت بایستی این شرکت تمامی موارد گفته شده در بالا را رعایت نموده و پس از تعیین حوزه مالیاتی و اخذ پلمپ دفاتر، اقدام به اخذ کد اقتصادی نماید.
همچنین لازم است پس از اتمام سال مالی، نامه عدم فعالیت شرکت را به اداره دارایی ارائه کند. تمامی موارد ذکر شده باید به صورت کاملا سفید تحویل داده شوند و هیچ گونه مطلبی در آنها درج نگردد.
نکته: در صورت در نظر نگرفتن این امر و اقدام نکردن به آن، جرائم مالیاتی سنگینی به شرکت تعلق می گیرد.
هر آنچه باید در رابطه با معافیتهای مالیاتی بدانیم
پرداخت مالیات یکی از روشهای درآمدزایی مهم در هر کشوری است. ولی قانون گذاران در کشورهای
خود برای سهولت و پیشرفت در صنایع و فعالیتهای متفاوت معافیتهایی را در نظر میگیرند.
درکشور ما هم این موضوع کاملا مشهود بوده و قانون گذار در مواد و مفادهایی به این
معافیتهای مالیاتی پرداخته در ادامه با این مواد بیشتر آشنا خواهیم شد.
یکی از اصلی ترین راههای کسب درآمد هر دولتی اخذ مالیات از مردم است. به همین منظور وقتی گروهی معاف از پرداخت مالیات میشوند میزان درآمد مالیاتی کشور کاهش پیدا میکند.
در صورتی که میزان معافیتهای مالیاتی در کشور بالابرود، میزان
مالیات برای دیگر مشاغل به میزان قابل توجهی بالا میرود و فشار مضاعفی بر دوش
دیگر صاحبین مشاغل و مالیات دهندگان وارد میشود. از این رو در رابطه با معافیتهای
مالیاتی قانون گذار وسواس و حساسیت زیادی به خرج میدهد.
اگر اعطای معافیتهای مالیاتی به صورت گسترده انجام پذیرد دولت برای جبران کسری درآمد
مالیاتی خود، بالاجبار میزان نرخ مالیات را افزایش داده و بدین ترتیب گروههای دیگر
جامعه که از معافیت مالیاتی بهرهمند نیستید تحت فشار قرار خواهند گرفت. بدون شک اعطای
معافیت مالیاتی به گروهها یا فعالیتها و یا مناطق گسترده منجر به ضعف در نظام اجرایی
مالیاتی خواهد شد.
1- معافیتهای کشاورزی
با استناد به ماده 81 قانون مالیاتهای مستقیم کشور ، درآمد حاصل از کلیه فعالیتهای کشاورزی، دامپروری، پرورش ماهی و زنبور عسل و ماهیگیری، نوغان داری، احیای مراتع و جنگلها و انواع باغات از پرداخت مالیات معاف هستند. همچنین کلیه افراد اعم از حقیقی و حقوقی بعد از شروع فعالیت در حوزه فعالیتهای یاد شده میتوانند از این معافیتها استفاده کامل را ببرند.
2- معافیتهای حقوقی کارکنان
پنجاه درصد مالیات حقوق کارکنان شاغل در مناطق کمتر توسعه یافته طبق فهرستی که سازمان برنامه و بودجه تعیین کرده است بخشیده میشود. لازم به ذکر است که این بخشودگی تا زمان اشتغال افراد در منطقه مذکور میباشد. این موضوع در ماده 92 قانون مالیاتهای مستقیم توضیح داده شده است.
3- معافیت فعالیتهای آموزشی، خدماتی و ورزشی
در ماده 134 قانون مالیات مستقیم - درآمد حاصل از تعلیم و تربیت در کلیه مدارس غیر انتفاعی از جمله ابتدایی، راهنمایی، متوسطه، فنی و حرفه ای، آموزشگاههای فنی حرفهای آزاد دارای که دارای مجوز از سازمان آموزش فنی حرفهای کشور، دانشگاه و مراکز آموزش عالی غیر انتفاعی و همچنین مهدهای کودک هستند و در مناطق کمتر توسعه یافته و روستاها معاف مشغول به فعالیت میباشند از مالیات معاف هستند.
همچنین در ادامه این ماده بیان شده است که موسسات معلولین ذهنی و حرکتی که دارای پروانه فعالیت از مراجع ذیربط هستند و باشگاههای وزرشی و موسسات ورزشی که از سازمان تربیت بدنی مجوز دارند از پرداخت مالیات معاف هستند.
4- معافیتهای فعالیت فرهنگی
به موجب بند 34 ماده 139 قانون مالیات کشور کلیه فعالیتهای انتشاراتی و مطبوعاتی قرآنی فرهنگی و هنری که دارای مجوز از سازمان مربوطه و از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دستگاههای ذیربط خود میباشند از پرداخت هرگونه مالیات معاف هستند.
5- معافیت شرکتهای تعاونی
یکی دیگر از معافیتهای کاربردی در بخش شرکتها معافیت در بخش تعاونی است. به این شکل که تمامی صد درصد درآمد صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی، شرکتهای تعاونی روستایی،عشایری، کشاورزی، صیادان، کارگری، کارمندی، دانشجویان، و دانشآموزان از مالیات با رجوع به ماده 133 قانون مالیاتهای مستقیم از مالیات معاف میباشند.
6- معافیت مربوطه به صادرات
ماده 141 قانون مالیات مستقیم در کشور در رابطه با معافیتهای مربوط به صادرات اینطور بیان کرده است که ﺻﺪ ﺩﺭﺻﺪ ﺩﺭﺁﻣﺪ ﺣﺎﺻﻞ ﺍﺯ ﺻﺎﺩﺭﺍﺕ ﺧﺪﻣﺎﺕ ﻭ ﻛﺎﻻﻫﺎﻱ ﻏﻴﺮﻧﻔﺘﻲ ﻭ ﻣﺤﺼﻮﻻﺕ ﺑﺨﺶ ﻛﺸﺎﻭﺭﺯﻱ ﻭ ﺑﻴﺴﺖ ﺩﺭﺻﺪ ﺩﺭﺁﻣﺪ ﺣﺎﺻﻞ ﺍﺯ ﺻﺎﺩﺭﺍﺕ ﻣﻮﺍﺩ ﺧﺎﻡ ﻣﺸﻤﻮﻝ ﻣﺎﻟﻴﺎﺕ ﺑﺎ ﻧﺮﺥ ﺻﻔﺮ میگردد. همچنین فهرستی که شامل این معافیتها است که در مواردی مانند ﻣﻮﺍﺩ ﺧﺎﻡ ﻭ ﻛﺎﻻﻫﺎﻱ ﻧﻔﺘﻲ ﺑﻪ ﭘﻴﺸﻨﻬﺎﺩ ﻣﺸﺘﺮﻙ ﻭﺯﺍﺭﺗﺨﺎﻧﻪ ﻫﺎﻱ ﺍﻣﻮﺭ ﺍﻗﺘﺼﺎﺩﻱ ﻭ ﺩﺍﺭﺍﻳﻲ، ﺻﻨﻌﺖ، ﻣﻌﺪﻥ ﻭ ﺗﺠﺎﺭﺕ ﻭ ﻧﻔﺖ ﻭ ﺍﺗﺎﻕ ﺑﺎﺯﺭﮔﺎﻧﻲ، ﺻﻨﺎﻳﻊ ، ﻣﻌﺎﺩﻥ ﻭ ﻛﺸﺎﻭﺭﺯﻱ ﺑﻪ ﺗﺼﻮﻳﺐ ﻫﻴﺄﺕ ﻭﺯﻳﺮﺍﻥ ﻣﻲ ﺭﺳﺪ.
همچنین درآمد حاصله از صادرات کالاهای مختلف که به صورت ترانزیت وارد کشور شده یا میشوند و بدون هیچگونه تغییر در ماهیت یا با انجام فعالیتی بر روی آن صادر میگردنند از مالیات معاف میباشند.
تبصره 3 ماده 107 قانون مالیات مستقیم توضیح داده است که ﺷﻌﺐ ﻭ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪﮔﻲ ﺷﺮﻛﺘﻬﺎ ﻭ ﺑﺎﻧﻜﻬﺎﻱ ﺧﺎﺭﺟﻲ ﺩﺭ ﺍﻳﺮﺍﻥ ﺑﺪﻭﻥ ﺩﺍﺷﺘﻦ ﺣﻖ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﻣﻌﺎﻣﻠﻪ ﺑﻪ ﺍﻣﻮﺭ ﺑﺎﺯﺍﺭ ﻳﺎﺑﻲ ﻭ ﺟﻤﻊ ﺁﻭﺭﻱ ﺍﻃﻼﻋﺎﺕ ﺍﻗﺘﺼﺎﺩﻱ ﺩﺭ ﺍﻳﺮﺍﻥ ﺑﺮﺍﻱ ﺷﺮﻛﺖ ﻣﺎﺩﺭ ﺍﺷﺘﻐﺎﻝ ﺩﺍﺭﻧﺪ ﻭ ﺑﺮﺍﻱ ﺟﺒﺮﺍﻥ ﻣﺨﺎﺭﺝ ﺧﻮﺩ ﺍﺯ ﺷﺮﻛﺖ ﻣﺎﺩﺭ ﻭﺟــﻮﻫﻲ ﺩﺭﻳﺎﻓﺖ ﻣﻲ ﻛﻨﻨﺪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺁﻥ ﻣﺸﻤﻮﻝ ﻣﺎﻟﻴﺎﺕ ﺑﺮ ﺩﺭﺁﻣﺪ ﻧﺨﻮﺍﻫﺪ ﺑﻮﺩ.
7- معافیت مالیاتی محصولات صنایع دستی
یکی دیگر از جذابترین قسمتهای معافیت مالیاتی در کشور اختصاص یافتن بندی در رابطه با صنایع دستی کشور است. به این منظور که این بخش از صنایع که پتانسیل بسیار بالایی دارد میتواند با پشتوانه این معافیتها پیشرفت خوبی کسب کند. به همین منظور در ماده 142 قانون مالیات مستقیم کشور کلیه درآمد کارگاههای فرش دستباف و صنایع دستی و شرکتهای تعاونی و اتحادیههای تولیدی مربوط به این بخش از مالیات معاف میباشند.
8- معافیت فعالیتهای تولیدی، معدنی و گردشگری
ﺩﺭﺁﻣﺪ ﻧﺎﺷﻲ ﺍﺯ ﻓﻌﺎﻟﻴﺘﻬﺎﻱ ﺗﻮﻟﻴﺪﻱ ﻭ ﻣﻌﺪﻧﻲ ﺍﺷﺨﺎﺹ ﺣﻘﻮﻗﻲ ﻏﻴﺮﺩﻭﻟﺘﻲ ﺩﺭ ﻭﺍﺣﺪﻫﺎﻱ ﺗﻮﻟﻴﺪﻱ ﻳﺎ ﻣﻌﺪﻧﻲ ﻛﻪ ﺍﺯ ﺗﺎﺭﻳﺦ ﺍﺟﺮﺍﻱ ﺍﻳﻦ ﻣﺎﺩﻩ ﺍﺯ ﻃﺮﻑ ﻭﺯﺍﺭت خانههای ذیﺮﺑﻂ که ﺑﺮﺍﻱ ﺁﻧﻬﺎ ﭘﺮﻭﺍﻧﻪ ﺑﻬﺮهﺒﺮﺩﺍﺭﻱ ﺻﺎﺩﺭ ﻳﺎ ﻗﺮﺍﺭﺩﺍﺩ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﻭ ﻓﺮﻭﺵ ﻣﻨﻌﻘﺪ میشود ﻭ ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﺩﺭﺁﻣﺪﻫﺎﻱ ﺧﺪﻣﺎﺗﻲ بیمارستانها، هتلها ﻭ ﻣﺮﺍﻛﺰ ﺍﻗﺎﻣﺘﻲ ﮔﺮﺩﺷﮕﺮﻱ ﺍﺷﺨﺎﺹ ﻳﺎﺩ ﺷﺪﻩ ﻛﻪ ﺍﺯ ﺗﺎﺭﻳﺦ ﻣﺬﻛﻮﺭ ﺍﺯ ﻃﺮﻑ ﻣﺮﺍﺟﻊ ﻗﺎﻧﻮﻧﻲ ذیربط ﺑﺮﺍﻱ ﺁﻧﻬﺎ ﭘﺮﻭﺍﻧﻪ ﺑﻬرهبرداری ﻳﺎ ﻣﺠﻮﺯ ﺻﺎﺩﺭ ﻣﻴﺸﻮﺩ، ﺍﺯ ﺗﺎﺭﻳﺦ ﺷﺮﻭﻉ ﺑﻬﺮﻫﺒﺮﺩﺍﺭﻱ ﻳﺎ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﻳﺎ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ﺑﻪ ﻣﺪﺕ ﭘﻨﺞ ﺳﺎﻝ ﻭ ﺩﺭ ﻣﻨﺎﻃﻖ ﻛﻤﺘﺮﺗﻮﺳﻌه ﻴﺎﻓﺘﻪ ﺑﻪ ﻣﺪﺕ ﺩﻩ ﺳﺎﻝ ﺑﺎ ﻧﺮﺥ ﺻﻔﺮ ﻣﺸﻤﻮﻝ ﻣﺎﻟﻴﺎﺕ ﻣﻴﺒﺎﺷﺪ.
"طبق ماده 127 فانون مالیات مستقیم در کشور جوایز پرداختی دولت برای تشویق صادرات و تولید و خرید محصولات کشاورزی مشمول مالیات نمیباشد. "
از نکات مهم و پایانی باید اشاره داشت که ﺳﺎﺯﻣﺎﻥ ﺍﻣﻮﺭ ﻣﺎﻟﻴﺎﺗﻲ ﻛﺸﻮﺭ ﻣﻲ ﺗﻮﺍﻧﺪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻣﻮﺩﻳﺎﻧﻲ ﻛﻪ ﻗﺎﺩﺭ ﺑﻪ ﭘﺮﺩﺍﺧﺖ ﺑﺪﻫﻲ ﻣﺎﻟﻴﺎﺗﻲ ﺧﻮﺩ ﺍﻋﻢ ﺍﺯ ﺍﺻﻞ ﻭ ﺟﺮﻳﻤﻪ ﺑﻄﻮﺭ ﻳﻜﺠﺎ ﻧﻴﺴﺘﻨﺪ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺳﻮﺍﺑﻖ ﺧﻮﺵ ﺣﺴﺎﺑﻲ ﺍﺯ ﺗﺎﺭﻳﺦ ﺍﺑﻼﻍ ﻣﺎﻟﻴﺎﺕ ﻗﻄﻌﻲ ﺑﺪﻫﻲ ﺣﺪﺍﻛﺜﺮ ﺑﻪ ﻣﺪﺕ ﺳﻪ ﺳﺎﻝ ﺗﻘﺴﻴﻂ ﻧﻤﺎﻳﺪ.
در این مقاله سعی بر این داشتیم که نگاهی اجمالی بر معافیتهای مالیاتی موجود در کشور بیندازیم. در برخی موارد معافیتهای مالیاتی سالیانه مشخص شده و نمیتوان با استناد کامل به مواد و قوانین بر روی آنها حساب ویژه کرد. پس به همین منظور پیشنهاد میگردد برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با معافیتهای مالیاتی بهتر است با مشاوران دفاتر ثبت شرکت ملل تماس حاصل فرمایید.