9 نکته مهم در مورد ثبت شرکت تجاری

شرکت تجاری عبارتی است از سازمانی که بین حداقل دو نفر و یا بیشتر تشکیل میشود، که در آن شرکت هر یک ازافراد مقداری سهمی به شکل نقدی یا جنس یا کار را مابین شرکت میگذارند تا اقدام به عملیات تجاری کرده و سود و زیان به دست آمده را بین خود تقسیم کنند
9 نکته مهم در مورد شرکت تجاری
1- شرکت تجاری و نوع فعالیت آن
ثبت شرکت ، از زمانهای بسیار قدیم،افراد میدانستد که اگر تلاش و سرمایه خود را با تلاش و سرمایه دیگران جمع کنند، بازدهی اقتصادی بیشتری خواهند داشت. این جمع شدن سرمایه ها و تلاشها، در طول تاریخ شکلهای گوناگونی به خود گرفته است:
· شرکتهایی که در آن مسئولیت شرکاء نامحدود است.
· شرکتهایی که در آنها مسئولیت کلیه شرکاء محدود به سرمایهای است که به شرکت آورده اند.
شرکتهایی که در آنها مسئولیت بعضی از شرکاء نامحدود است و مسئولیت بعضی محدود به آوردهشان به شرکت است.
ماده 20 قانون تجارت شرکتهای تجارتی را بر هفت نوع تقسیم کرده است که شامل:
1- شرکت سهامی
2- شرکت با مسئولیت محدود
3- شرکت تضامنی
4- شرکت مختلط غیر سهامی
5- شرکت مختلط سهامی
6- شرکت نسبی
7- شرکت تعاونی تولید و مصرف
2-انواع شرکت
به لحاظ کلی شرکتهای تجاری را میتوان به چهار دسته تقسیم کرد:
· شرکتهای اشخاص
· شرکتهای سرمایه
· شرکتهای مختلط
· شرکتهای دولتی
3- شرکتهای دولتی
این نوع شرکتها، شرکتهایی هستند که شخصیت شریک در این گونه شرکتها اهمیت بسیار داشته و اعتبار شرکت به شرکا بستگی دارد و سرمایه شرکت نقش عمده را ندارد. مانند شرکتهای تضامنی و نسبی که شرکا در نتیجه آشنایی و روابط نزدیک و اعتمادی که با یکدیگر دارند،اقدام به تشکیل شرکت مینمایند.
در شرکتهای اشخاص،نه تنها سرمایهای که شرکاء در شرکت میگذارند جوابگوی تعهدات شرکت است بلکه از دارایی شخصی خود نیز ضامن تعهدات شرکت میباشند و از این لحاظ،شرکا نمیتوانند آزادانه سهم الشرکه خود را به دیگران واگذار نمایند،بدون جلب رضایت سایر شرکاء، شریک تضامنی نمیتواند سهم الشرکه خود را به دیگری واگذار کند و چه بسا که خروج یک شریک باعث انحلال شرکت میشود.
4-شرکتهای سرمایه
در شرکتهای با هدف سرمایه، مانند شرکتهای سهامی و شرکتهای با مسئولیت محدود بر خلاف شرکتهای اشخاص،شخصیت شرکاء اهمیتی ندارد و شرکاء فقط تا میزان سرمایهای که در شرکت گذاشته اند، مسئول تعهدات و قروض شرکت میباشند و چنانچه که دارایی و سرمایه آن بیشتر باشد، طلبکاران حق رجوع به شرکت را ندارند. علاوه بر آن، شرکاء اختیار دارند سهم الشرکه خود را به دیگران واگذار کنند و نیازی به رضایت دیگر شرکاء در این خصوص نمیباشد. بنابراین عامل مهم در شرکت سرمایه، سرمایهای است که شرکا در شرکت گذاشته اند وشخصیت شریک اصولا تأثیری در اعتبار شرکت ندارد.
5-شرکتهای مختلط
شرکتهای مختلط عبارتند از شرکتهایی که از دودسته شریک تشکیل میشوند؛دسته اول شرکایی که مسئولیت نامحدود دارند و دسته دوم شرکایی که مسئولیت محدود دارند مانند شرکتهای مختلط غیر سهامی و شرکتهای مختلط سهامی. این نوع شرکتها ترکیبی هستند از شرکتهای سرمایه و شرکتهای تضامنی که در آن شرکای ضامن، کار و صنعت و لیاقت واستعداد خود را در شرکت میگذارند و به طور نامحدود مسئولیت اعمال خود را قبول میکنند و عده دیگر را برای استفاده از خدمات شرکای ضامن سرمایه لازم را در اختیار آنها قرار میدهند، بدون اینکه در شرکت مسئولیتی داشته باشند و پیش از آن چیزی که در شرکت گذاشته اند، تعهدی قبول نمیکنند.
6-شرکتهای دولتی
نوع خاصی از شرکتهای تجاری که نه جزء شرکتهای سرمایه و نه جزء شرکتهای اشخاص محسوب میشوند.در شرکتهای دولتی تأسیس،اداره،انحلال و نظارت بر فعالیت آنها تابع قواعد خاصی بوده که در قوانین پیش بینی شده است.
در ماده 300 لایحه اصلاحی قانون تجارت، شرکتهای دولتی را تابع قوانین تأسیس و اساسنامه خود دانسته و در مواردی که در اساسنامه شرکتهای دولتی قید نشده،تابع قانون تجارت دانسته است.
طبق ماده 4 قانون محاسبات عمومی کشور،شرکت دولتی،واحد سازمانی مشخصی است که با اجازه قانونی، به صورت کشور ایجاد میشود و یا به حکم قانون و دادگاه صالح،ملی شده یا مصادر گردیده و به عنوان شرکت دولتی شناخته شده باشد.
برخی از شرکتهای دولتی بزرگی دولتی که در ایران وجود دارند عبارتند از:شرکت ملی نفت ایران،شرکت ملی گاز ایران،شرکت ملی فولاد ایران،شرکت سهامی آلومینیوم ایران و...
7-تابعیت واقامتگاه قانونی شرکت
طبق ماده 591 قانون تجارت،اشخاص حقوقی(از جمله شرکتها) تابعیت کشوری را دارند که اقامتگاه آنها در کشور میباشد و در ماده 590 قانون تجارت،برای اقامتگاه اشخاص حقوقی مکانی تعیین شده است که اداره امور باید شخص حقوقی باشد،لذا شرکتی که مرکز اداره امور(دفتر مرکزی)آن در ایران واقع باشد،دارای تابعیت ایرانی است،ولو اینکه مرکز عملیات آن خارج از کشور باشد.
8-موضوع شرکت
برای ثبت شرکت،موضوع آن باید از طرف سهامداران یا شرکا مشخص گردد و موضوع شرکت( صرف نظر اینکه نباید نامشروع و بر خلاف قانون باشد)باید عملی و جالب و تضمین کننده منافع برای شرکا باشد.
موضوع شرکت از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا که شخص حقوقی فقط درباره موضوعاتی میتواند عمل کند که در موضوع شرکت تصریح شده باشد.
به این همین جهت،کلیه شرکتها موضوع شرکت را وسیع تعریف میکنند تا بتوانند کلیه اموری را که لازم باشد،انجام دهند.به هرحال تعیین موضوع شرکت بسته به نظر شرکا است و حدود عملیات شرکت را تعیین میکند.
9-سرمایه شرکت
قانون تجارت ایران برای تأسیس برخی شرکتها مبلغی را به عنوان حداقل سرمایه در نظر گرفته است،طبق ماده5 قانون تجارت،حداق سرمایه برای تأسیس شرکت سهامی عام پنج میلیون ریال و برای شرکت سهامی خاص یک میلیون ریال تعیین شده است.
در شرکت ها نیز مانند سایر اشخاص حقوقی، برای اداره امور و تحقق بخشیدن به اهداف خود نیاز به مدیر و گرداننده دارند و سمت مدیران شرکتها،به وسیله هیأت مدیره تعیین میشود و خود اعضای هیئت مدیره نیز با رأی گیری از سهامداران شرکت انتخاب میشوند.
کلام آخر
”در پایان باید این موضوع را یاد آوری کنیم که اصولاً در شرکتهای اشخاص،سهم الشرکه در حال حیات یا پس از فوت قابل انتقال نیست مگر با رضایت شرکا ”
موسسه حقوقی ملل مرکز تخصصی ثبت شرکت،ثبت برند،اخذ کارت بازرگانی،ثبت طرح صنعتی.